Парад на ретро автомобили в Русе
Парад на ретро автомобили в Русе / Дарик радио - Русе, Галина Тодорова
Третото издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети се проведе в Русе. Стартът беше даден от изпълнителния директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова по обяд днес.

Тази година в събитието се включиха рекорден брой участници - над 93 автомобила и мотоциклета от Русе, Варна, Бургас, София, Павликени,, Габрово, Търговище, Разград, Кубрат, Луковит, Свищов, Шумен, Горна Оряховица, Дряново, съседна Румъния и Швеция. Автомобилите, които дефилираха бяха от почти всички по-известни марки и са създадени в периода между 1920 -1987 година.

Специално за Парада в Русе пристигна и автомобил почти на век от музея на Форд Мото Пфое в София.

Сборният пункт на участниците беше в кв. „Дружба”, след което ретро автомобилите дефилираха по централните улици на Русе. Крайната дестинация беше Общинският паркинг до сградата на НАП в града. Любителите на класическите возила имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли. Предвиден е и конкурс с десетки награди, в различни категории.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха танцьорите от Школа за суинг танци „Линдихоп Русе“ към Гейм спорт център и солисти от вокална група „Слънце“ при Общински детски център за култура и изкуство в Русе, с ръководител Наталия Константинова. 

Специалното участие взеха и представители от Русенския университет , които показаха своите екологични автомобили на бъдещето.

Събитието се проведе под патронажа на кмета Пламен Стоилов и бе организирано от фондацията „Русе – град на свободния дух“.