/ Държавна опера Русе
Държавна опера проведе кастинг за попълване състава на балетната трупа. Явиха се 27 участници от над 11 държави - Канада, Бразилия, Италия, Япония, Индия, Австрия, България, Англия, Австралия, Коста Рика, Сащ, Португалия, Испания, Корея.

Участниците се явиха в две групи, като първия ден се представиха шестнадесет от тях, а останалите - следващия ден. Обичайна практика е артисти, които завършват училище или са свободни, да се явяват на кастинги, предлагани от театрите в различни европейски страни. Русенска опера привлича младите таланти с богатия си балетен класически репертоар. Езиковата бариера се преодолява лесно, т.к. всички ползват английски език, но и изучават български.

Балетисти на кастинг в операта
Държавна опера Русе

Журито се състоеше от: Иван Кюркчиев - директор на Държавна опера - Русе Силвия Томова - балетен консултант Христо Ангелов - солист в балета на Държавна опера - Русе Антон Иванов - солист в балета на Държавна опера - Русе Марияна Захариева - педагог и репетитор в балета на Държавна опера - Русе Пламен Георгиев - диригент на хора в Държавна опера - Русе.

Участниците са се явили и на конкурси в Чехия и Словакия, но в Русе ги е привлякъл спектакъла на балета „Лебедово езеро“, който ще се играе за последен път в настоящия си вид на 20 февруари от 19 часа в залата на Доходното здание, в който ще участват Емил Йорданов в ролята на принц Зигфрид и Александър Александров в ролята Ротбарт – солисти на Софийска опера и балет, а в ролята на Одета/Одилия ще видим Весела Василева, примабалерина на Държавна опера - Русе. На 13 април русенци ще могат да видят премиера на „Лебедово езеро“.