12 сигнала за пожари през почивните дни

/ Снимка: Дарик, архив
Екипи от пожарната в Русе са излизали 12 пъти по сигнали през изминалите два почивни дни. В събота сутринта, за времето  08:55 - 10:45 часа огнеборци от РСПБЗН-Две могили в екип от трима служители са били пратени на сигнал за запалени сажди в коминно тяло в еднофамилна жилищна сграда в с. Екзарх Йосиф.

Възрастна жена е спасена от съседите си след пожар в Русе (ВИДЕО)

При пристигане на място е установено, че горят сажди и има задимяване в подпокривното пространство на сградата. Пожарникарите са предприели частично разпокриване на керемидите в близост до коминното тяло и са ликвидирали горенето. При инцидента няма пострадали.

В 10:06 часа екип на Втора РСПБЗН е пратен в блок на ул. Нови сад в Русе, откъдето е сигнализирано за подобен инцидент - самозапалили се сажди в коминно тяло на нивото между 7 и 8 етаж в един от входовете на блока. Не се е наложило пожарникарите да извършват гасителни действия, не са установени и щети. Служителите на пожарната са дали указания на живущите за обезопасяване и почистване, за да не се допускат подобни инциденти.

Човек с увреждане е с опасност за живота след инцидент

В 12:57 часа екип служители от Първа РСПБЗН са насочени по сигнал за горящи отпадъци в метален контейнер на ул. Христо Ясенов до блок № 7. Произшествието се е разминало без щети. Без загуби е приключил и друг инцидент по пътя между селата Пиргово и Мечка, където са горели сухи треви, паднала листна маса и храсти извън урбанизираната територия на населените места. Горенето се е разпростряло на площ от около 2,2 дка и е ликвидирано с тупалки.

Вечерта в 18:16 часа е постъпил сигнал за пожар във вилната зона, намираща се в местността „Сухия кладенец“ в Русе. Към адреса са насочени огнеборци от Първа РСПБЗН, които при пристигането си установяват, че няма пожар, а стопанин на имот извършва в двора си изгаряне на изолацията на електрически проводници за издаването им на вторични суровини. Сигналът е бил подаден от преминаващи с автомобил граждани по бул. „Христо Ботев“ в посока към паметника на „Русофилите“.

Мъж загина при пожар в Русе

Същата вечер от 18:10 до 18:50 часа противопожарен екип от РСПБЗН-Сливо поле е пратен по сигнал за пожар в сухи треви, паднала листна маса и храсти в урбанизираната територия на гр. Сливо поле, в непосредствена близост до стадиона. Горенето е било на площ около 50 м2 и е ликвидирано чрез лопатиране с тупалки.

По същото време пожар в сухи треви са гасили и огнеборците от РСПБЗН-Две могили. Те са пратени за времето от 18:16 до 20:02 часа в местност извън урбанизираната територия на село Чилнов. Горенето е било на площ от около 10 дка и се е развило на два фронта. Ликвидирано е също с тупалки.

В нощта срещу неделя в 04:25 часа пожарникарите от Втора РСПБЗН в Русе се пратени по сигнал за възникнал пожар на паркинг до заведение на ул. "Михаил Арнаудов" в Русе. При пристигане на място се изяснява, че са запалени отпадъци на площ от около 0,5 кв.м., най-вероятно заради хвърлена неизгасена цигара. Ликвидирано е без щети.

Полицията разследва палежи на автомати за кафе

На 10 февруари, от 16:50 до 17:50 часа екип от  РСПБЗН-Сливо поле е гасил пожар в лек автомобил, намиращ се в гаражна клетка в гр. Сливо поле. Запалването е възникнало в кола с марка „Фолксваген“, модел „Поло“, заради късо съединение. Пожарът е унищожил колата изцяло и са били нанесени щети по ПВЦ остъклението и вратата на гаража.

Два пожара в сухи треви са гасили огнеборците от Две могили вчера вечерта. В 18:28 часа са пратени в с.Чилнов, където запалването е възникнало в местност извън урбанизираната територия на площ около 1000 кв.м., а в 20:01 часа са насочени към местност извън с. Пепелина, където горенето се е развило на площ от 5000 кв.м. Двата пожара са изгасени без щети.

Последното излизане на огнеборците вчера е било в 20:10 часа по сигнал за пожар в пластмасов контейнер за отпадъци, намиращ на адрес в Мартен. Там е работил екип на Втора РСПБЗН. Горенето е ликвидирано на площ от един кв.м.