/ БТА
Жители на разградското село Осенец недоволстват срещу продажбата на общински имот. На последното си заседание Общинският съвет в Разград взе решение имотът да бъде продаден на собственика на законно построения в него обект.

Там има изградена бензиностанция с търговски обект, а границите на имота навлизат в път, който се ползва от местните. Притеснението, ако теренът стане частен, е, че това ще доведе до ограничаване на достъпа до локалното платно.

БТА

Според жителите на селото, ако този път бъде заличен, ще се увеличи и опасността от катастрофи.  Според общинския съветник Петя Цанкова, която има наследствена къща близо до бензиностанцията, множество грешки, допуснати при разчертаването на границите на земите в плана на Осенец преди години са в основата на казуса.

Тя посочи, че в момента тече обществена поръчка за заснемане на реалните граници на всички имоти в селото - не само общински, а и на къщите на хората, а общината бърза, докато е влязъл в сила новият план, да продаде имота.

БТА

Според Цанкова е в интерес на обществото е общината да потърси сметка на инвеститора за незаконното строителство и ползването на общинския имот като частен, а не да се бърза с продажбата на имота и съответно на пътя в него. 

„Заличаването на пътя и включването му към имота за продажба е направено без да се търси мнението на хората. Да се обслужва само интересът на купувача е в противоречие с основните задължения на кмета и общината, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Необходимо е този път да се извади от имота за продажба и да се гарантира преминаването на хората”, заяви общинският съветник Божидар Божков.

"Срещу решението на община Разград за продажбата на общинския имот е инициирана и подписка, като до момента са събрани 240 подписа", посочи Петя Цанкова. Тя добави, че цялата група на “Продължаваме промяната - Демократична България” в Общинския съвет в Разград ще внесе сигнал до прокуратурата и областния управител за отмяна на решението на Общинския съвет.

Кметът на община Разград Добрин Добрев заяви, че пътят, за който жителите на селото имат притеснения, не е част от имотната сделка, срещу която гражданите протестират. „През 2004 г., когато се е реализирало отстъпеното право на строеж, в договора е било посочено пътят, който е като локално платно пред самата бензиностанция, да бъде запазен и да може да се използва свободно от всички, които идват до бензиностанцията или преминават през стопанския двор.

БТА

В договора, който подготвя общината сега, също ще има клауза пътят да бъде отворен за обществено ползване“, отбеляза кметът. Той добави, че ще бъде направено всичко необходимо пътят да продължи да се ползва от всички собственици на терени, които са в стопанския двор, както и от местните, които искат да достигат безпрепятствено до имотите си.

„Смятам, че ще бъде разрешен този проблем, ще може да се осъществи сделката и да влязат допълнителни средства за подобряване на инфраструктурата в населеното място“, допълни Добрин Добрев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Садет Кърова, БТА