Кубрат енерго про
Кубрат енерго про / Радка Минчева, архив
Извънредна сесия на Общински съвет-Кубрат е насрочил председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров. Тя ще се проведе утре, 12 декември, в дневния й ред има две точки, и двете са свързани със заплахата населените места в общината да останат без вода.
Припомняме, че в края на миналата седмица от „Енерго Про” обявиха, че заради неплатени сметки за ток на ВиК”Меден кладенец” в размер на над 3 милиона лева, предстои да бъде спрян тока на фирмата, която е 100% общинска собственост. От електроснабдителното дружество настояваха местният парламент да приеме на сесия споразумителен протокол във връзка с натрупаните задължения, които да бъдат платени в срок от 1 година. Документът не бе гласуван, на изнесена сесия във Варна съветниците упълномощиха кмета Алкин Неби да преговаря с Енергото, за да не спре водата в общината. Преговорите не се оказаха успешни и в понеделник бе спрян токът в административната сграда на водоснабдителното дружество. Позицията на „Енерго Про” бе, че от 12 декември спират тока във всички обекти на ВиК „Меден кладенец”, което означава, че 20 000 човека остават без вода.
В дневния ред на утрешната сесия на Общински съвет-Кубрат и двете докладни са внесени не от кмета Алкин Неби, а от председателя Хюсеин Юмеров. Целите текстове не са публикувани и не става ясно дали Споразумителният протокол във връзка с натрупани задължения за консумирана еленергия на ВиК”Меден кладенец” към „Енерго Про Продажби”АД е същият, който Енергото предлагаше още в петък, или е с изменения съобразно вижданията на местната управа. Точка втора на заседанието на Общинския съвет е: „Стартиране на процедура за поемане на нов общински дълг под формата на договор за общински заем с цел погасяване на задълженията на „ВиК Меден кладенец“ ЕООД гр. Кубрат към „Енерго Про Продажби“АД”.
Сесията започва в 13,00 ч. в сряда в Заседателната зала на община Кубрат.
.