Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград / Радка Минчева
Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
100297
Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
  • Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Макар гражданското присъствие да се свеждаше едва до шест човека над час и половина продължи публичното обсъждане на Бюджет 2019 г. на община Разград. Въпроси към кметската управа имаха най-вече общинските съветници и един селски кмет. За малка част от предложенията се получи положителен знак, че ще влязат в бюджетната рамка.
Проектът за бюджет на община Разград бе представен от кмета д-р Валентин Василев. Още с обръщението си „Уважаеми дами и господа, чиновници, директори служители” той призна, че обсъждането няма да е толкова „публично”, колкото се очаква от името на събитието.  Така си и беше – в залата имаше едва шестима граждани. Общинските съветници се жалваха, че и те са били поканени в 9,24 ч. при начален час на събитието 11,00 ч. Стоян Димитров от БСП пък не пропусна да отправи критика, че публичното обсъждане е в работно време и в зала в сграда с пропускателен режим, което определено затруднява достъпа на граждани.
Общият обем на проекта за бюджет за 2019 г. е в размер на 44 092 х.лв., в т.ч. за държавни дейности – 27 296 х.лв. и 16796 х.лв. за общински дейности и дофинансиране на държавните дейности  - обяви кметът Василев.
660 000 лева са предвидени за капиталови разходи – т.е. ремонтите по инфраструктурата, които най-много вълнуват гражданите.
  • енергийно-ефективна реконструкция в сгради на детски градини /разсрочено плащане/ – 34 х.лв.;
  • основен ремонт на улично осветление по ул."Хан Крум", гр.Разград – 10 х.лв.;
  • основен ремонт на ул."Ст.Караджа", гр.Разград – 16х.лв.;
  • основен ремонт ул."Жеравна" от ул."Ал.Стамболийски" до ул."Бузлуджа", гр.Разград – 350х.лв.;
  • основен ремонт ул."Руен" от ул."Поборническа" до ул."Лозенград", гр.Разград -34 х.лв.;
  • основен ремонт ул."Вардар" от кръстовището с ул."Вит" до ул."Тича", гр.Разград – 5,2 х.лв.;
  • основен ремонт на подход и паркинг на ж.п.гара Разград и около жилищните блокове – 10 х.лв.;
  • основен ремонт покрив на кметство с.Островче – 9,8х.лв.;
  • основен ремонт покрив на здравна служба с.Липник – 6,5 х.лв.;
  • основен ремонт на тротоар по ул."Странджа", с.Топчии – 7,8 х.лв.;
  • основен ремонт на тротоар по ул."Княз Борис" от ул."Добруджа" до автобусна спирка "Лудогорски порцелан", гр.Разград – 7,5 х.лв.;
  • изграждане на автобусна спирка в с.Ушинци – 4,5 х.лв.;
  • изграждане на автобусна спирка при Нов гробищен парк, гр.Разград – 6 х.лв.;
  • изграждане на паркинг от решетъчни тела за увеличаване на паркоместата зад бл.34-36 в ж.к."Освобождение", гр.Разград – 18 х.лв.;
  • изграждане на отводнителна решетка на ул."Казанлък", гр.Разград – 15 х.лв.;
  • проектиране и изграждане на спортна площадка на ул.“Арда“ в гр.Разград - преходен обект от 2018 г. – 100 х.лв. /в т.ч. 50 х.лв. преходен остатък/.
Сред интересните цифри от капиталовите разходи впечатление на присъстващите направи автобусната спирка на гробищата на стойност 6 000 лева. Общинският съветник от „Кауза Разград” Божинел Христов предложи покрай тази инвестиция да се включи и изграждане на бордюри и отводнителни канали около спирката и паркинга, тъй като при валежи там се свлича кал от съседните ниви. Калоян Монев от „Кауза Разград” направи общо 12 предложения за изменения на проектобюджета, половината от тях кметът отказа да коментира, останалите без едно отказа да включи в бюджета, като особено емоционален бе относно изграждането на система за мониторинг на чистотата на въздуха, наричайки предложението „популистко” и без ефект и годност като доказателство в съда, за което пък бе попитан от съветника Стоян Димитров дали са популисти колегите му в градове, управлявани от ГЕРБ, и където вече се изграждат такива системи, Василев отговори, че всеки си решава за себе си, а и проблемите са различни. Втората на по-висок тон коментирана тема бе относно необходимостта да се почисти коритото на река Бели Лом в участъка, където бяха отсечени тополи през лятото, тъй като по информация на Монев клони от отсечените дървета били изхвърлени в реката. Кметът обясни недовършената работа с това, че работниците били поставени под натиск от граждани, и напуснали обекта по-рано. Сега при подобряване на времето – почиствонето щели да довършат служители на ОП”Паркстрой”. Единственото предложение на Монев, прието с положителна интонация от градоначалника бе за поставяне на детски 3D фигури на пешеходни пътеки край училищата. Сред останалите идеи на Монев бяха: предвиждане на средства за ремонт на покрива на библиотеката, за ремонт на ул. „Странджа” и ул. „Преслав”, кръгови кръстовища, където се пресичат ул. „Странджа” и бул. „Априлско въстание” и край Автогарата, за закупуване на паяк и за създаване на общинска полиция.  
17 предложения са представили предварително от групата съветници от БСП – обяви Стоян Димитров, като уточни, че част от тях са намерили място в бюджетната рамка, като например изграждането на детска площадка до блок „Малина”, той обаче изрази изненада от високата стойност на инвестицията – 100 000 лв., от местната управа уточниха, че става въпрос за комбинирана детска и спортна площадка. Предложението на социалистите да се актуализират наемните цени на общинските земи, непроменяни от години не е намерило място в бюджета, но ще се включи в наредба, чието изменение се подготвя.
Да има повече пари за съфинансиране на европоректи призова един от гражданите в залата Милен Станчев. Оказа се обаче, че се очаква през тази година да се отварят програми предимно за културна инфраструктура, за които има изискване за съфинасиране чрез банкови инструменти.
Представители на читалище „Развитие” председателят Красимир Харалампиев и секретарят Любимир Илиев призоваха за повече средства за субсидиране на читалищата в общината. Кметът на Гецово Емил Гиздов пък изрази изненадата си, че след като преди година искал от бюджета средства за ремонт на покрива на кметството и му било отказано с основание, че трябва да направи това с парите за текущи разходи, сега в бюджетната рамка е включено същото перо, но за кметството в Островче. Разликата бе обяснена с това, че в едното село става въпрос за кметски наместник, които нямали бюджети за текущи разходи.
Селски неволи споделиха и останалите присъстващи на обсъждането граждани на община Разград. Изненадващо постоянното присъствие на обсъжданията на бюджета през последните 6 години Николай Мечев започна изказването си с благодарност. Оказа се, че през отминалата година била ремонтирана половината от едната от общо двете улици в село Благоево, за които той упорито настояваше цяла петилетка. Сега отново с флашка със снимки на останалите улица и половина човекът продължи да отстоява своята кауза.
Следващото искане бе от жител на община Попово, област Търговище. Мъжът съобщи, че от името на 60 семейства от село Еленово и още 80 от село Тръстика иска община Разград да ремонтира пътя от Благоево до Тръстика, който от 50 години не е ремонтиран. Колкото и странно да звучи оказа се, че въпреки, че едното село е на територията на съседна община, че и област, землищата се водят на община Разград, а поддържането на пътя е също ангажимент на община Разград. За това обаче трябват 268 000 лева.
Шестият гражданин на публичното обсъждане бе радетелят за изграждане на паметник, напомнящ, че в Разград е имало военни поделения Румен Вълчев. Той не каза нищо, само предостави писмена информация на заместник-кмета Галина Георгиева, вероятно с настояване за  финансиране на новия Войнишки паметник. Инициативата е на подготвителна фаза, във вторник има заседание на Инициативния комитет – обясни Георгиева.
Така минаха близо два часа в публично обсъждане, а присъстващите чиновници останаха без обедна почивка.
Чуйте още от прикачения файл.

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева

Шестима граждани, съветници и селски кмет направиха дискусията за Бюджет 2019 на община Разград
Радка Минчева