Рекордна парична премия за тазгодишните „Спортисти на годината“
Рекордна парична премия за тазгодишните „Спортисти на годината“ / netinfo

Рекордна спрямо последните години ще е паричната премия за класацията „Спортист на годината“ за 2016 г. Решението днес взеха общинските съветници от Постоянната комисия по спорт.

3800 лв. ще бъдат разпределени между десетте най-добри спортисти на община Разград, най-перспективният млад спортист, отборът и треньорът на годината. Освен парични премии те ще получат и плакети.

Парите са от резерва, който в началото на годината се определя за подпомагане на спорта в община Разград – обясни главният експерт „Спорт“ в община Разград  Валери Бойчев. Според общинска наредба 5% от общата сума за подпомагане на спортните клубове остава в резерв, от него през годината се предоставят премии на изявени спортисти по решение на комисията по спорта. Тази година подобни суми бяха отпуснати за успешни колоездачи и състезателка по стрелба с лък – общо 2700 лв. така от първоначалните 6000 лв. в резерва останали 3800 лв.

За сравнение миналата година най-добрите спортисти си разпределиха 1700 лв., през 2014 г. – 2300 лв., през 2013 г. – 2000 лв., през 2012 г. – 1700 лв., а преди този период имаше няколко години, в които шампионите получаваха само купи и плакети.

Номинирането на най-добрите спортисти вече стартира – съобщи Валери Бойчев. Право да предлагат за включване в класацията имат 18 спортни клуба. Всяка спортна организация може да предложи до двама свои състезатели за десетката, а за колективните спортове – по един, както и по един в другите раздели. Класирането се оформя от седемчленна комисия от журналисти и спортни деятели, като техните номинации се умножават по предварително обявени коефициенти, свързани с най-добрите класирания на съответния спортист, състезанието, на което те са постигнати, възрастовата група, в която се състезава, както и наличието на конкуренция на съответния спортен форум.

Номинациите от клубовете са правят до 5 декември, комисията ще заседава на 8 декември, няколко дни след това ще е и церемонията по награждаването.

Рекордна парична премия за тазгодишните Спортисти на годината
netinfo