Разградският кмет стана гражданин на Рим
Разградският кмет стана гражданин на Рим / Община Разград, Областна администрация-Разград
Разградският кмет стана гражданин на Рим - става ясно от прессъобщение на оби„щина Разград.
Това е станало вчера, по време на втория ден на Фестивал „Античният Абритус“, Серджо Якомони е връчил на д-р Валентин Василев послание от кмета на Рим Вирджиния Раджи, в което Раджи обявява Василев за гражданин на Рим.
Якомони е президент на най-голямата група за исторически възстановки в света, той пристигна от Рим специално за фестивала, придружен от двама сенатори. Това бе втората му визита в Лудогорието„
Благодаря за посланието, каза кметът д-р Василев в отговор и също изпрати поздрав и почетен плакет с логото на Фестивал „Античният Абритус“. Историята ни е свързала с наследството, което ни е оставила епохата на Римската империя, се казва в писмото до г-жа Раджи.
Гости на Фестивал „Античният Абритус“ тази година бяха още зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, народният представител Десислава Атанасова, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, заместник областният управител Нурие Црънгалова.
Те участваха в кръгла маса на тема „Културен туризъм” под егидата на Министерство на туризма и Министерство на културата. Лектори на кръглата маса освен зам.-министъра бяха доц. д-р Соня Алексиева – експерт по ПР и маркетинг на туризма,  проф. Станимир Трифонов - филмов продуцент и режисьор, който говори за връзката между киното и туризма, Галена Радославова – директор на РИМ Разград, която направи презентация на местното културно-историческо наследство.
Непосредствено преди кръглата маса в една от залите на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ бе открита интерактивна изложба „Колелото на живота”, с чийто идеен проект Община Разград спечели логото на Европейската година на културното наследство. Изложбата е продукт на съвместна работа между Община Разград, РИМ и ХГ „Проф. Илия Петров”. Проектът представлява емоционално пътешествие в света на капанците, през съвременния поглед на човека от ХХІ век. Използвани са модерни визуални изразни средства и комуникативни похвати.
За мен е голяма чест да присъствам на това събитие, каза г-н Кънчев. Българският туризъм се развива с огромен ръст – около 8-10%, за сравнение в Европа ръстът е 4%. Поздравявам кмета на Разград и екипа му за работата, която вършат и това, което виждам, че се прави тук в тази посока. Важно е да бъде създаван туристически продукт, хората да дойдат и не само да се снимат на археологическите обекти, но и да получат преживяване, което да запомнят и да ги връща тук отново, каза още заместник-министърът на туризма.
Вечерта в залата на Общински културен център се проведе концерт на Мистерията на българските гласове с участието на бийтбоксъра Скилър.

Разградският кмет стана гражданин на Рим
Община Разград, Областна администрация-Разград