Открита сцена за младите таланти на Разград на 24 май
Открита сцена за младите таланти на Разград на 24 май / Радка Минчева, архив
С кафе-матине за образователните дейци, приключили достойно професионалната си дейност, започва Денят на българската култура и просвета и славянската писменост в Разград. В 9,00 ч. на 24 май в бистро „Зайо-Байо“ е срещата „Празнично кафе“ на общинската управа с директори на детски градини и с възрастните дейци на културата и образованието.
В 10,00 ч. на площад „Възраждане“ започва Градското тържество за празника. Негов своеобразен домакин ще са абитуриентите от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград, те ще представят концертната част, след което своите награди ще получат новите номинирани за приза на името на Никола Икономов, „Отличник на випуска“ и „Студент на годината“. Ще бъдат обявени и тримата призьори от първото издание на младежкия литературен конкурс на името на проф. Боян Пенев.  След връчването на отличията официалните лица и гражданите ще поднесат венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий.
Тържественият ден продължава с празнично шествие от площад „Възраждане“ до площад „Момина чешма“, където от 11,00 ч. започва Откритата сцена за млади разградски таланти, в нея ще участват певци от Музикална школа „Илия Бърнев“, Центъра за работа с деца, театрално-танцова формация „Пулс“.
Концерт на 24 май ще има и хор „Железни струни“. Той започва в 12,00 ч. в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. Там ще бъдат раздадени още награди: „Деец на културата“, „Директор на годината“ и „Учител на годината“.