/ Областна администрация-Разград
Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен присъства на извънредната сесия на Общински съвет-Кубрат по повод вероятността жителите на общината да останат без водоснабдяване.

Община Кубрат остава без вода, ако местният парламент не приема днес предложение на Енергото заради 3 милиона лева дълг

На заседанието си местните парламентаристи взеха единодушно две решения - за одобряване на споразумителен протокол между община Кубрат и „Енерго Про“ за разсрочено плащане на натрупаните задължения на ВиК „Меден кладенец“ , както и за поемане на общински дълг под формата на договор за общински заем с цел погасяване на задълженията. Ако споразумението не бе подписано, от „Енерго Про“ бяха обявили, че в следобедните часове днес спират електроподаването към съоръженията на водоснабдителното дружество.

В края на заседанието Областният управител Гюнай Хюсмен сподели, че с тревога е наблюдавал процесите около ВиК „Меден кладенец“ и благодари на общинските съветници за мъдрото управленско решение, което е в интерес на жителите на общината. „Нито хората от община Кубрат, нито администрацията и съветниците имат вина за положението, но на тях се пада тежката отговорност да поемат такъв дълг“, каза той.

Няма да спират водата в Кубрат, областния управител призова прокуратурата да потърси виновниците за борчовете на ВиК
Областна администрация-Разград


В изказването си обаче г-н Хюсмен апелира прокуратурата да се сезира по отношение причината с годините да се стигне до натрупването на този дълг и съсипването на общинското предприятие. „Призовавам прокуратурата да влезе в това дружество и да санкционира виновниците да се стигне до тази ситуация“ – каза Областният управител.

След сесията ЕНЕРГО-ПРО и Община Кубрат се споразумяха  за дълга на ВиК „Меден кладенец“ за консумирана електроенергия - допълват от пресслужбата на дружеството. Задължението в размер на 3 милиона 176 хиляди лева е разсрочено за една година.

С подписания споразумителен протокол Общината става гарант по дълга и се ангажира той да бъде погасен до края на 2019 г. Електроснабдителната компания прекрати процедурата за прекъсването на електрозахранването на водоснабдителните съоръжения на ВиК дружеството.

Управителните съвети на ЕНЕРГО-ПРО Варна и ЕНЕРГО-ПРО Продажби изразяват благодарност за конструктивните преговори и финализирането на споразумението към кмета на град Кубрат Алкин Неби, председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, управителя на ВиК „Меден кладенец“ Юзджан Алиев.

Разбирането, подкрепата и съдействието на ангажираните държавни институции КЕВР, Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС също се оказаха ключови фактори за успешното решаване на критичната ситуация и предотвратяването на опасността жителите на община Кубрат да останат без водозахранване - уточняват.