/ Радка Минчева
Най-високата над разрешената скорост в населено място в област Разград e засечена пред сградата на Пътна полиция в областния град. Това обяви на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Разград главен инспектор Диян Симеонов.

Това е станало на 21 юни в 12,08 ч. При ограничение от 50 км./ч. водачът на „Ауди А6“, карал със 124 км./ч. по бул. „Априлско въстание“ в посока село Гецово.

Глобен е с 900 лева, наложена му е и санкция лишаване от право на управление на МПС за 3 месеца. След него в класацията по превишена скорост е водач на „Ауди А3“, който на 31 май в 18,23 ч. по бул. „Априлско въстание“ до музей „Абритус“ е шофирал със 108 км./ч. Наложена му е глоба от 750 лв., както и лишаване от право на управление за 3 месеца.

Почти по 100 нарушения на ден засекли пътните полицаи от Лудогорието миналата седмица

Трети в негативната класация е шофьор с „Пежо 308“, карал със 104 км./ч. по ул. „Кирил и Методий“ в село Киченица в посока Разград на 28 август от 14,47 ч.

Неговата глоба е 700 лева, наложено му е и наказание 3 месеца без право на управление. Същата е глобата и на шофьор с „BMW 520“, карал със 102 км/ч. пред Абритус на 31 май в 17,48 ч., колата му е спряна от движение за един месец.

И четиримата нарушители са жители на Разградска област - уточни Симеонов. Той обяви още данни от пътно-транспортната обстановка в региона. От началото на 2018 година  до 31 август  на територията на Разградска област са настъпили общо 305 ПТП, от които 77 тежки със 7 загинали и 102 ранени граждани.

В сравнение със същия период на 2017 г. общият брой на ПТП е увеличен с 9 (305) , като броят на тежките ПТП е  увеличен с 13 (77) броя, броят на загиналите е равен  (7) , а броят на ранените се е увеличил на от 77 на 102 (+25).

Във връзка с подобряване на пътно-транспортната обстановка  на територията на ОДМВР-Разград през месец август са планирани и проведени следните организационни и комплексни мерки:

Проведени са 4 специализирани операции с ротационен принцип на контролните органи, с тематичен обхват на контрола по пътното движение спрямо неправоспособни водачи, лишени по съдебен или административен ред, управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества;

Проведени са 4 специализирани операции с тематичен обхват на контрола по пътното движение насочен към най-честите причини водещи до ПТП, а именно превишаване на максимално допустимата разрешена скорост, неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство;

Шофьор без книжка опита да мине с рушвет от 50 лева, арестуваха го

Проведени са 4 специализирани операции с тематичен обхват на контрола по пътното движение насочен към неправилното престояване и паркиране в гр.Разград;
-  4 бр. специализирани полицейско операции по метода ШОК с насоченост „Подобряване на пътно-транспортната обстановка в периода от 1 август до  31 август. – за алкохол и неправоспособност;

Операция TISPOL „Скорост" – засилен контрол за спазване на скоростните режими в периода 6-12 август; Засилен контрол за скорост с новополучената и въведена в експлоатация подвижна камера, известна като триногата. През месец август с нея са установени 634 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са установени  329 нарушения.

Симеонов обяви, че при всичките 17 специализирани полицейски операции през август са издадени 108 електронни фиша, 352 акта за установяване на административни нарушения, 460 фиша, в резултат на ежедневния системен контрол по пътищата издадените електронни фишове са 1643, актовете – 394, а фишовете – 809.

В ОД на МВР-Разград са издадени 283 мотивирани заповеди, с които са спрени от движение МПС, прекратяване на регистрацията на МПС и отнемане на свидетелства за управление на МПС при установени нарушения за управление на МПС с незаплатени глоби, несключена застраховка „Гражданска отговорност“, незаплатени винетни такси и др. изчерпателно нарушения, изброени в чл.171 от Закона за движение по пътищата.

Като резултат от набелязаните и реализирани комплексни мерки в ОД на МВР-Разград пътно-транспортната обстановка от началото на 2018г. и през месец август бележи устойчивост, съпоставена със същия период на 2017 г. – категоричен е Симеонов.

Миналия август катастрофите са били 42, сега са 48, от тежки са били 11, а сега са 14, няма загинали и в двата периода, а ранените са съответно 15 през август 2017 г. и 21 през август 2018 г.