/ БГНЕС
Окръжната прокуратура в Разград предаде на съд мъж и жена за контрабанда на наркотици в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, и за държане с цел разпространение на марихуана и амфетамин на стойност над 3 млн. лева. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград са предадени 48-годишният Ивайло Иванов като извършител и 25-годишната Леман Якимова като подбудител и помагач за контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери, като случаят е особено тежък, както и за държане с цел разпространение на над 7 кг марихуана и близо 77 кг амфетамини. Стойността на откритите в специален тайник на автомобил наркотици се изчислява на над 3 млн. лева.

Престъпленията били разкрити на 16 август 2017 год. На ГКПП-"Дунав мост" в Русе 48-годишният подсъдим влязъл през границата на страната от Германия с автовоз и се отправил към Разград. Била получена оперативна информация, че той пренася голямо количество наркотици.

Задържана за дрога за 2 милиона и половина пак поиска да я пуснат, съдът потвърди ареста

В центъра на град Цар Калоян управляваният от Иванов автовоз с платформа, върху която возел от Германия два автомобила, бил спрян за проверка. В специален тайник в седалката на единия автомобил били открити пакети с различно количество и вид наркотични вещества.

Според заключението на химическата експертиза част от транспортираните наркотици са марихуана с общо тегло 7, 009 кг на стойност 42 057 лева и 76, 986 кг амфетамини на стойност 3,079 млн. лева.

Организатор на контрабандата, наемането на И.И. да транспортира наркотиците от Германия е 25-годишната Леман Якимова с посредничеството на живеещ в Германия турски гражданин. Наркотичните вещества били предназначени за „износ“ в Турция, като доставката там също трябвало да извърши подсъдимият  Иванов.

И той, и Якимова са с постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и забрана да напускат пределите на Република България от 18 август миналата година. В момента 48-годишният Иванов се намира в затвора в Белена, а подбудителката и помагачката в двете престъпления Якимова е приведена в сливенския затвор.

Разпоредителното заседание по делото срещу двамата е насрочено за 11 юли в Разградския окръжен съд.