/ Община Разград
Фестивалът „Античният Абритус“ тази година ще премине под знака на Европейската година на културното наследство 2018 и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе на 21 и 22 юни в Разград.

Това е съобщи днес на пресконференция Виолета Антонова - главен експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Разград – информират от пресцентъра на местната управа.

Антонова обяснила, че в тазгодишната програма на Фестивала е включен проектът на „Мистерията на българските гласове”. Концертът, който ще се проведе на 22 юни от 21.00 ч. на сцена в АР „Абритус”, е част от грандиозен проект с участието на Лиса Джерард – австралийската певица с дълбок мистичен глас, която изпълни култовия саундтрак от филма „Гладиатор|”. Програмата на концерта съдържа произведения от новия албум на Мистерията „БууЧииМиш”.

Автор на песните е талантливият български композитор Петър Дундаков, който ще бъде в Разград и лично ще представи проекта. Дора Христова е диригент на хора. Бийтбоксърът  Александър Деянов – Скилър има специално участие, с което допринася за оригиналното, съвременно звучене. Гъдулка № 1 на България Христина Белева и изтъкнатият китарист Петър Миланов са част от състава. При дъждовно време концертът ще се състои в залата на Общински културен център от 20.00 ч.

Делова съпътстваща програма на „Античният Абритус 2018” е Кръгла маса на тема „Културен туризъм” под егидата на Министерство на туризма и Министерство на културата. Зам.-министърът на туризма Любен Кънчев ще вземе участие във форума, Ивайло Петков – директор на дирекция „Международни дейности и инвестиции, доц. д-р Соня Алексиева – експерт по ПР и маркетинг на туризма,  проф. Станимир Трифонов – филмов продуцент и режисьор ще говори за връзката между киното и туризма, Галена Радославова – директор на РИМ Разград, ще направи презентация на местното културно-историческо наследство.

От местната управа очаква и Николина Ангелкова – министър на туризма, Боил Банов – министър на културата, Даниел Панов - кмет на Община Велико Търново и Борислав Йорданов – управител на Туристически информационен център „Царевград Търнов“.

Покана е изпратена и до Вежди Рашидов – председател на Парламентарната комисия по култура и медии, да открие „Колелото на живота” – интерактивна художествена изложба на 22 юни, в 15:00 часа в ХГ „Проф. Илия Петров“ в Разград, с чийто идеен проект Община Разград спечели логото на Европейската година на културното наследство.

Изложбата е продукт на съвместна работа между Община Разград, РИМ и ХГ „Проф. Илия Петров”. Проектът представлява емоционално пътешествие в света на капанците, през съвременния поглед на човека от ХХІ век. Традиционните народни представи, вярвания, обичаи и обреди, свързани с културата на местната етнографска група са неделима част от българското и европейското културно наследство. Използвани са модерни визуални изразни средства и комуникативни похвати.

Традиционното спортно състезание „Забавен пентатлон” с участието на отбори от училищата и спортните клубове на Разград ще се проведе на 21 юни, от 9.00 часа на Арена за гладиаторски битки, Римски военен лагер.

На 21 юни е „Празник на музиката” във Франция. С подкрепата на Община Разград сдружение ”Приятели на Франция”  организира събитие, наречено „Да правим музика, на празника на музиката”. То ще се състои на открита сцена пред паметника на Майстор Манол, на 21 юни от 18.00 часа.

Гост на Фестивала ще бъде и Серджо Якомони - президент на най-голямата група за исторически въстановки в Рим, ще го придружават двама сенатори, които ще връчат официално писмо, адресирано до кмета на Разград от кмета на Рим.