/ iStock/Getty Images
Редки и ценни издания на произведения на Иван Вазов са показани в изложба в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград. Експозицията е посветена на 170 години от рождението на патриарха на българската литература, съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.

Библиотекарят Мила Маринова обясни, че всичките около 30 книги, изложени във фоайето, са от колекцията на библиотеката "Редки и ценни издания" и са единствени екземпляри.

Детските площадки и пенсионерските клубове в Разград отварят отново

По думите й, сред най-ценните експонати е 124-годишно издание на "Под игото", отпечатано през 1896 година. Посетителите могат да видят също романа "Нова земя", издаден преди 91 години. В изложбата са включени и "Поля и гори" от 1884 година, "Люлека ми замириса" от 1919 година, както и издание на "Видул" от 1879 година.

Интерес представлява също изданието на "Пряпорец и гусла" от 1895 година. Място в изложбата намират и произведенията "Утро в Банкя" от 1905 година, "Легенди при Царевец", "Скитнишки песни", издание от 1899 година, "Майска китка" от 1880 година, "Най-нови стихове".

В заемната на библиотеката са изложени произведения от по-близко време, като "Хъшове" от 1928 година, "Чичовци" от 1947 година, "Сливница" отпреди 92 години, "Легенди при Царевец" от 1910 година и други.

В експозицията намират място и стари юбилейни издания, посветени на Иван Вазов. Своите спомени за българския поет и писател на страниците са споделили проф. Иван Шишманов, проф. Михаил Арнаудов и др. Разказите им са съчетани с любопитни документи.

Повечето от показаните в изложбата издания са получени като дарения, намерени в стари къщи или читалища и предадени за съхранение в колекцията "Редки и ценни". Тази колекция се води от отдела "Краезнание" и книгите в нея се съхраняват при специален режим, каза Маринова.

Изложбата ще може да се разгледа от посетителите на разградската библиотека до средата на юли.
БТА