/ Радка Минчева
В понеделник, 10 декември, ще бъдат запалени светлините на градската коледна елха пред Общинския културен център в Разград. Това съобщиха на пресконференция днес кметът на Община Разград д-р Валентин Василев и главен експерт „Култура“ Виолета Антонова. Те представиха културните събития и украсата за Коледните и Новогодишни празници в Разград.

Светлинно шоу и подаръци за всички деца от ще има на тържеството за запалване на светлините на коледната елха в понеделник, началният му час е 18.00 часа. Светлините на градската елха ще бъдат запалени със специалното участие на дуо „БарбарониТе“ от София, които ще представят атрактивно огнено шоу. Сребристият смърч с богата корона и височина 10 м. ще засияе със светлината на 10 000 лампички.

Дядо Коледа ще получи лично писмата на децата от Разград, като за всяко дете ще има и подарък. Служители на Общинско предприятие „Паркстрой“ украсиха града с около 60 000 лампи и стотина светещи елементи - информираха още от местната управа.

Богатата украса, закупена от Община Разград през 2017, е допълнена с нов елемент - фонтан от падащ сняг, разположен на кръговото движение на бул. „България“. Проектът и изпълнението на декоративния фонтан от падащ сняг са дело на ОП „Паркстрой“ Разград.

В центъра на града е разположен Коледен базар със 17 щанда за нехранителни стоки. Хранителни стоки ще се предлагат на 6 щанда. Два нови, атрактивни павилиона ще отворят врати тази година - щанд на ПФК „Лудогорец“ и щанд за коледни сладкиши.

Базарът ще предлага и лакомства - понички, палачинки, захарен памук и царевица. Традиционната скара също ще намери своето място там. Кметът д-р Валентин Василев обяви, че на 14 декември на Коледния базар ще бъде поставен щанд, на който ще се продават предмети с благотворителна цел. Средствата ще бъдат за операция на едногодишно дете от Разград, което е родено с тежка диагноза, но вече има една успешна операция.

Сумата, която трябва да събере, е 7 000 лв., част от нея вече е събрана от семейството. Градоначалникът призова към съпричастност и увери, че сам ще посети щанда и за да си закупи от артикулите, които ще се предлагат на него, и за да направи лично дарение. В Новогодишната нощ, на открита сцена, пред паметника на майстор Манол Капански ансамбъл - Разград ще изнесе празничен концерт, ще пеят и танцуват Коледари.