Една вратовръзка на тържествената сесия за 24 май в Разград
Една вратовръзка на тържествената сесия за 24 май в Разград / netinfo
Почти никаква тържественост нямаше на обявената за тържествена сесия на Общински съвет-Разград днес. Тя бе посветена на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, в дневния й ред имаше две докладни, свързани с връчването утре на две общински награди в областта на културата – „Златен Пегас” и „Никола Икономов”.
Традиционно сесията започна със закъснение от десетина минути. Лека-полека се посъбраха 21 от общо 33-мата общински съветници, за които гласувахме през 2015 г. От тях един единствен бе облечен подобаващо за тържествена сесия - в костюм с вратовръзка бе Митко Ханчев от Реформаторския блок. Още двама-трима от мъжете бяха със сака, толкова бяха и дамите в подходящ за тържествено заседание на местния парламент стайлинг.
Сесията бе ръководена от заместник-председателя на Общинския съвет д-р Левент Апти, председателят Стоян Ненчев отсъстваше поради смъртен случай в семейството му. За още деветима съветници бе обявено, че липсват по уважителни причини, но не стана ясно какви.  
Тържествеността се изчерпа със ставането на крака за двата химна – на България и на Европейския съюз. Истински тържествен момент имаше и в хубавите думи, които д-р Апти сподели по повод утрешния празник.
Докато започне сесията и се наложи почивка, тъй като общинският съветник Надежда Радославова прояви интерес кои са членовете на Инициативния комитет, издигнал писателя Иван Дойнов за носител на наградата „Златен Пегас”. Оказа се, че вносителят – кметът д-р Валентин Василев – не знае и поиска 5 минути, за да му го съобщят общински служители. Петте минути бяха обявени за почивка, след която стана ясно, че Иван Дойнов е номиниран от: Иван Димитров, Иван Радушев и Иван Джебаров.
Предложението бе прието единодушно с 21 гласа без никаква дискусия или допълнителна обосновка на номинацията. Също без никакви коментари и единодушно бяха одобрени и новите носители на приза с името на Никола Икономов: Александър Христов, Петко Антонов и Георги Атанасов.
За пръв път никой от номинираните не беше в залата по време на гласуването.
Наградата „Златен Пегас” се присъжда за значим принос в развитието на българската национална култура в областта на литературата, визуалните изкуства, театъра, музиката, танцовото изкуство, публицистиката и журналистиката и архитектурата. Поводът да бъде връчена на Иван Дойнов е неговата 80-годишнина. Той е издал 11 авторски поетически книги. Дебютната му стихосбирка „Съдба на птица” излиза през 1983 г., а най-новата - „Антология” излезе от печат през тази година. Съставител е на три първи по рода си антологии – „Река от чужди гласове. Диалогична антология на българската поетическа женска традиция” (1994 г.), „Българският Танатос. Смъртта в българската поезия” (1999 г.) и „Баща ми в мен” (2017 г.). Дойнов е основател през 2004 г. и водещ редактор на издателската поредица „Библиотека Лудогорие” с публикувани досега 10 тома, в които са представени позабравени, съвсем неизвестни или нови текстове, посветени на Разградския край.
Наградата „Никола Икономов”, с която се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото  наследство на Разградския край.
82-гдишният Маестро Александър Христов е първият номиниран, той е виден български композитор и общественик, ярка творческа личност, с изключителен принос в културата на Разградския край, както и в културата на България, познат на разградчани и като главен художествен ръководител и диригент на Капанския ансамбъл в продължение на 27 години.
Също от инициативен комитет идва предложението наградата „Никола Икономов” да получи изтъкнатият художник от местен и национален мащаб, уважаваният преподавател и общественик, ярка творческа личност, с изключителен талант в областта на изобразителното изкуство в Лудогорието и страната Петко Антонов. 65-годишният майстор на четката в момента е учител по изобразително изкуство в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” и творчески секретар на групата на Съюза на българските художници в Разград.
Третото предложение за приза „Никола Икономов” е за Георги Атанасов - деятел в областта на архивното дело, историческите изследвания и българската култура. 59-годишният Атанасов работи в Държавния архив от 1982 г., а от 1989 г. е директор на архива. Автор е на книги и статии, свързани с историята на Разград.
Двете награди ще бъдат връчени на церемония на площад „Възраждане” в Разград утре на 24 май. Тържеството започва в 10,00 ч. с празнична програма на ППМГ”Акад. Никола Обрешков”, следва церемонията по връчване на наградите: „Никола Икономов, „Златен Пегас”, „Студент на годината”, „Отличник на випуска”. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий към площад „Момина чешма” ще потегли празнично шествие. Там от 11,30 ч. започва концерт на Младежкия духов оркестър при ЦПЛР-ЦРД и Фанфарен оркестър при ОУ”Никола Икономов” с участието на Градски мажоретен състав при ЦРД. В 12,30 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” ще бъдат връчени още награди – „Деятел на културата 2018”, „Директор на годината 2018” и „Учител на годината 2018”. Ще има и празничен концерт на Клавирно трио при Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”.

Една вратовръзка на тържествената сесия за 24 май в Разград
netinfo

Една вратовръзка на тържествената сесия за 24 май в Разград
netinfo