Декларация срещу бежански центрове нажежи обстановката в Общинския съвет
Декларация срещу бежански центрове нажежи обстановката в Общинския съвет / netinfo

Предложение за декларация срещу изграждане на бежански

Центрове в община Разград нажежи обстановката още в началото на днешната сесия, създаде и прецедент, при който председателят на местния парламент Надежда Радославова с цел да получи право за изказване отстъпи временно председателския пост.

Предложението бе на съветника от Реформаторския блок Иво Димитров. В нея местният парламент се противопоставя категорично срещу намеренията за изграждане на бежански центрове на територията на общината и обявава, че няма да даде мандат на кметската администрация да води преговори за изграждането на подобни общежития и центрове.

За отлагане на докладната за следващата сесия се изказа съветникът от ГЕРБ Радиана Димитрова, аргументира се с това, че подобен текст трябва да се обмисли по-задълбочено. След спора й с вносителя на проекта председателят на Общинския съвет Надежда Радославова предложи временно Калоян Монев от „Кауза Разград” да изпълнява временно председателските функции, за да получи и тя възможност за изказване. Предложението бе одобрено от съветниците и Монев близо 40 минути ръководи дискусията по темата.

В нея тонът често бе висок, като най-кратки и категорични бяха от групата на ДПС, д-р Левент Апти заяви, че групата няма да подкрепи нито сега, нито на следваща сесия подобно предложение, тъй като то не стои на вниманието на съветниците. Че няма подобни предложения обяви и кметът д-р Валентин Василев, по тази тема той и на предишната сесия прави изявление. Елка Неделчева от БСП и Иво Димитров от РБ уточниха, че тази декларация би могла да е в подкрепа на позицията на кмета при евентуално настояване и натиск от страна на държавната власт. От ГЕРБ коментираха, че подобни дискусии създават излишно напрежение в обществото.

След 40-минутна дискусия предложението за отлагане на докладната не бе прието, подкрепиха го 12 съветници, още по-рехава обаче бе подкрепата за самата декларация – 9 „за” – от БСП, РБ и независимата Милена Орешкова; 8 „против” – от ДПС и 11 „въздържали си” – от „Кауза Разград” и ГЕРБ.