Читалище „Развитие” става на 150 с „Многострадална Геновева”

Читалище „Развитие” става на 150 с „Многострадална Геновева”
Читалище „Развитие” става на 150 с „Многострадална Геновева” / Радка Минчева
С уникално представление на популярната преди 150 години пиеса „Многострадална Геновева” Народно читалище „Развитие 1869”-Разград ще отбележи век и половина от създаването си. В спектакъла ще се изявят като самодейни актьори членове на читалищното настоятелство, секретаря и публични личности.

Читалище Развитие става на 150 с Многострадална Геновева
netinfo

Предимно около двата най-големи български празника, свързани с културата, са концентрирани събитията, посветени на 150 години от създаването на Народно читалище „Развитие 1869” – разказаха организаторите на честването – председателят на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев, членът на читалищното настоятелство Стамен Матеев и читалищният секретар Любомир Илиев.
Най-първото събитие обаче ще е на 9 май, когато ще има общ концерт на хор „Железни струни”, Балетната формация и класовете по пиано, цигулка и класическа китара. На 24 май формациите към читалище „Развитие” ще изнесат празничния общоградски концерт за отбелязване на Деня на българската писменост и култура. Формациите са общо 8 с над 160 участника: Балетна школа, Детска формация „Елбетица”, танцово студио „Калина-Рада”, Група за стари градски песни „Блян”, Музикална школа „Илия Бърнев” ,Младежка формация за театър „Импулс”, хор „Железни струни” и Формацията за автентичен фолклор на местното турско население „Разградските хубавелки”.
Денят на народните будители ще бъде отбелязан с театрално представление, представящо първите стъпки на театралното дело в Разград. В спектакъла „Многострадална Геновева” ще излязат като самодейни актьори членове на настоятелството, секретаря и публични личности от града.
Като символ на приемственост на сцената ще излязат и младите актьори от формация „Импулс”. Те ще представят едни от първите пиеси, поставяни в Разград от основателя на читалището Дшмитър Хранов” „Мнимият болен”.
Празничната програма през годината завършва с юбилеен коледен концерт за всички читалищни формации на 12 декември.
По повод юбилея ще бъде организирана фотоизложба, разказваща за миналото и настоящето на читалище; изложба на членове на Съюза на българските художници.
Предстои и издаване на сборник с богат снимков фонд. Ще се организиран и конкурс за есе или литература.
Ще бъде учредена и специална награда – бронзов плакета с лика на Димитър Хранов.
Разградското читалище е първата светска институция н Разград. То е и сред първите читалища в България - заема място №31-49 заедно с още няколко читалища по дата на създаване.