Четвърт милион иска Комисията Кушлев от алоджийка от Ясеновец
Четвърт милион иска Комисията Кушлев от алоджийка от Ясеновец / netinfo

Иск за близо четвърт милион лева е завела Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу семейство от Ясеновец. Второто заседание по процеса бе днес, делото бе отложено заради отсъствието на едно от вещите лица и допълнителни въпроси към другия експерт.

Искът срещу 27-годишната Назмие Басри и 31-годишния Кадрин Исуфов е за 233 500 лева, той се основава на влязла в сила присъда за данъчно престъпление срещу жената в семейството, делото срещу нея е от типа „алоджийски“, при които за данъчни престъпления се съдят жени, получавали пари от мъже от чужбина с обещания за женитби или жалби за тежко социално положение.  Според съдебното решение между 2008 и 2012 г. Назмие Басри не е декларирала 224 138,45 лв. доходи и не е платила данъци в размер на 28 734,23 лв., освен това 5 години неправомерно е получавала детски надбавки. Присъдата на Окръжен съд-Разград е 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години. Това е едно от т.нар. алоджийски дела.

По делото на КОНПИ, по-известна като Комисията Кушлев, бяха назначени съдебно-икономическа и автотехническа експертиза. Съдът постави допълнителни задачи на вещото лице от първата експертиза, а за следващото заседание указа на Венцислав Димитров да представи уважителни причина за днешното си неявяване.