/ iStock/Getty Images
Преглеждат безплатно диабетици с проблеми в зрението в мобилен кабинет в Разград, а инициативата е в рамките на кампанията "Зрението е всичко! Прегледай се!", организирана от "Българска асоциация Диабет".

Идеята е хора, които нямат възможност да ходят на офталмолог, да прегледат очите си, каза председателят на сдружение "Диабет" в Разград Цветанка Димитрова и добави, че кампанията преминава при засилен интерес. От изследванията се възползват не само членове на сдружението, но и от хора, които не са диабетици.

Прегледите се правят от д-р Мартин Литев - специалист в Очен център "Св.Петка" във Варна. Той коментира, че прегледаните досега хора са с различни очни заболявания, като най-честите са катаракта. Много от пациентите са показали склонност да развият и глаукома, което по думите му налага допълнителни консултации и специализирани изследвания.

Безплатни профилактични очни прегледи в Ловеч

Д-р Литев отбеляза, че работата му с диабетно болни показва, че хората са будни, загрижени са за здравето си и че техните лични лекари - ендокринолози не подценяват заболяването и правят всичко според възможностите си.

Мобилният кабинет за безплатните профилактични прегледи ще бъде пред ДКЦ-1 в Разград до 16.30 часа. Изследванията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.
БТА