1000 лв. глоба за шофьор, блъснал 4-годишно дете, на първа инстанция бил оправдан
1000 лв. глоба за шофьор, блъснал 4-годишно дете, на първа инстанция бил оправдан / netinfo

Окръжен съд-Разград отмени съдебно решение на Районен съд-Кубрат, с което за невинен бе обявен шофьор, блъснал 4-годишно дете в село Брестовене.

Според магистратите от втора инстанция 28-годишният мъж от Кубрат с инициали Е.Д.К. е нарушил две клаузи на Закона за движение по пътищата. На 7 септември 2015 г. около 17,00 ч. в Брестовене при управление на лек автомобил „Форд Ка“ той не е намалил скоростта и не е спрял, когато е възникнала опасност за движението, а също и не е намалил скоростта при приближаване на място, където на пътя или в близост до него се намират деца. Вследствие на неспазване на тези правила по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 4-годишно момченце, което внезапно изскочило на пътното платно. Детето е ударено от страничното дясно огледало на колата, вследствие на удара е нанесена средна телесна повреда – открито счупване на големия пищял на лява подбедрица и счупване на малкия пищял на лява подбедрица, което е довело до трайно затрудняване движението на левия крак.

След оправдателната присъда на Районен съд-Кубрат на втора инстанция съдиите от Окръжен съд-Разград отменят първото решение и постановяват, че водачът и виновен, но го освобождават от наказателна отговорност, като му налагат административно наказание - глоба от 1000 лева, налагат още и наказание лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 година. 28-годишният мъж трябва да плати на РУ на МВР-Кубрат и разноските за досъдебното производство – 419,62 лв.

 

Съдебното решение не подлежи на обжалване.