Зона за отдих вместо Музей на водата на Клептуза
Зона за отдих вместо Музей на водата на Клептуза / netinfo
Пореден проект за нова визия на една от визитките на Велинград – езерото Клептуза и паркът около него, предвижда то да стане зона за отдих вместо Музей на водата, каквато беше една от досегашните идеи. Екипът на общината е изготвил проект за тотална промяна на мястото, което в последните години е не просто занемарено, но и опасно заради падащи отломки от изоставени постройки.

Най-драматично е състоянието на бившия ресторант, с времето превърнал се от бижу в руина с пропаднал покрив и стърчащи железа. Преди време общината се принуди да го обезопаси с предупредителни табели и ограждения, за да се избегнат злополуки. Появи се и идея да бъде „опакован“, която обаче така и не беше приложена на практика.

Според кмета на общината д-р Костадин Коев е излишно да се инвестират средства и усилия в рушащи се постройки. Идеята му е те да бъдат премахнати, както и всички търговски обекти, а на тяхно място да се обособи място за културни събития – концерти, фестивали. Има сцена и пространство за изява, както и възможност за организирано гледане на голям екран на световни и европейски спортни първенства. За осъществяването на проекта ще се търси подкрепа от Министерството на финансите. Дали ще се стигне до реализация обаче зависи от гласа на общинските съветници и гражданите на Велинград.

Проектът ще бъде представен на предстоящата сесия на Общинския съвет в родопския курорт. Предстои да бъде подложен  на обществено обсъждане.