Жителите на Раковски се жалват на папата. Искат 200 млн. за благоустройство
Жителите на Раковски се жалват на папата. Искат 200 млн. за благоустройство / netinfo
Митинг и протестни действия готвят жителите на Раковски, ако правителството не отпусне средства за належащи инфраструктурни проекти и изграждане на канализация на града. До момента са събрани над 5000 подписа под декларация, която ще бъде изпратена до министър-председателя Сергей Станишев, председателя на Народното събрание и Европейския омбудсман. В нея се казва, че населението на Раковски е подложено на дългогодишно дискриминационно отношение и е крайно време държавата да компенсира безхаберието си към жителите от общината, заяви пред Дарик радио Йосиф Делгянски, председател на новосъздадения Обществен съвет за спасение на Община Раковски. Според него е крайно време отговорните институции да обърнат внимание и на факта, че пловдивският заводът за преработка на битови отпадъци се строи в землището на Шишманци „в разрез с всякакви екологични и правни норми”. Декларацията ще бъде изпратена и до Негово Светейшество папа Бенедикт XVI.

200 млн.лв. са необходими за възстановяване на основните пътни артерии и изграждане на канализация на града. Един от най-належащите инфраструктурни проекти е свързан с изграждане на моста над река Стряма, падането на който  по време на наводненията прекъсна главния път Пловдив-Раковски. Исканията правителството да отпуска на Община Раковски по 40 млн.лв. в продължение на 5 години се подкрепят и от Общинския съвет.

До момента са изградени едва 4 км. от главната канализационна мрежа, а използваните над 10000 помийни ями са потенциална екологична бомба, категорични са жителите на Раковски.

Те канят Сергей Станишев да посети града до 10 юни т.г., за да се запознае на място с проблемите им и ако правителството не прояви ангажираност, са решени твърдо да пристъпят към протестни действия.