Въвеждаме електронното таксуване до Нова година
Въвеждаме електронното таксуване до Нова година / снимки: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
Въвеждаме електронното таксуване до Нова година
80499
Въвеждаме електронното таксуване до Нова година
  • Въвеждаме електронното таксуване до Нова година

Първите автобуси, в които пловдивчани ще могат да се таксуват по електронен път, ще бъдат пуснати до Нова година. Това стана ясно по време на днешния символичен старт на поетапното оборудване на рейсовете от градския транспорт с устройства за електронно таксуване.

Кметът Иван Тотев лично монтира първото от устройствата, които ще бъдат сложени в общо 285 автобуса. След като проектът бъде изпълнен, срещу досегашния билет от 1 лев, пътниците в Пловдив ще могат да пътуват един час или повече, като могат за това време да сменят и няколко автобуса.

Въвеждаме електронното таксуване до Нова година
netinfo

Системата включва и разполагането на автомати за продажба на карти и билети на ключови места в града. Автобусите ще разполагат със специални устройства, които ще сигнализират в Центъра за управление на трафика, когато се движат със закъснение.

От там пък ще може да се променя режима на работа на светофарните уредби, така че на закъсняващия автобус да се предостави възможност за по-бързо предвижване.

 

Другата новост е, че изцяло ще изчезнат кондукторите, като около 250 от тях ще бъдат преназначени като контрольори в Центъра за управление на трафика.