Второто издание на фестивала „Родопи фест“ ще се проведе в Смолян
Второто издание на фестивала „Родопи фест“ ще се проведе в Смолян / dariknews.bg

Над 1000 участници от 5 до 81 години ще се включат в различните прояви през петте фестивални дни на започващия днес  „Родопи фест". Празниците се откриват от децата на смолянските детски градини със сценични интерпретации на Орфееви приказки. На финала 81-годишна самодейка от село Малево ще изпълнява жетварски песни от Долен Рупчос. Съставите за народно творчество, със своите над 660 самодейци, ще изпълнят сцените  на 15 и 16 юни. Те са от 19 читалища в Смолянска община, Детски танцов театър „Еньовче" и групи, представящи характерен фолклор, от село Малево, Девин, Настан, Доспат и Златоград. Ще пристигнат и гости от побратимения със Смолян турски град Ялова. Клубовете за хора от  Смолян, Момчиловци, Смилян, Могилица и Арда ще поведат най-дългото Орфеево хоро.

В рамките на феста ще се проведат три конкурса. Фотоконкурсът е за снимки, отразяващи събитията от фестивала. В Графити конкурса ще се състезават автори на уличното изкуство на рисунки със спрей. Ще има подготвени табла и за всички желаещи да се пробват в техниките на графити рисуването. В конкурса по брейк танци се събират групи от Бургас, Варна, Стара Загора, Враца, Пловдив, София. В семинарите ще бъдат споделени умения по уокинг, попинг  хип-хоп, съобщи Костадин Екзаров, представител на сдружението "Слийпуолкинг", партньор на Община Смолян.

Иновативното културно събитие  за Смолянска община „Родопи фест" се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие2007-2013" на Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България и е включено в Културния календар на Министерството на културата. По този проект Община Смолян се сдоби с открита сцена със собствено озвучение и осветление, която може да се използва по различни поводи.