награди Пловдив
награди Пловдив / netinfo
Официалната церемония по връчването на наградите „Пловдив“ е тази вечер от 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“.
 
Осем специализирани комисии разглеждаха номинациите в разделите: „Художествена литература“, „Художествен превод“, „Журналистика“, „Архитектура“, „Музика“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“. Предложенията в разделите „Произведение на изкуството, предназначено за деца” и „Културно наследство и съхраняване на паметта“ бяха разглеждани от всички комисии.
 
В раздел „Художествена литература“ конкуренти са Божана Апостолова със стихосбирката „За теб“, Недялко Славов с романа „Камбаната“ и Александър Секулов със стихосбирката „Море на живите“.
 
В раздел „Художествен превод“ претенденти за наградата са Анета Роман („Напълно побъркан“ от Жил Льогардиние) и Емилия Драганова-Сивкова („Искрица живот“ от Ерих Мария Ремарк).
 
За приза в категория „Журналистика“ ще спорят Руслан Йорданов за информационната платформа PlovdivTime – „Разни разкази“, Владислав Севов за разследващи авторски предавания от поредицата на БНТ2 „Абсурдите“, които осветяват съдбата на тютюневите складове и Светозар Гледачев – за няколко десетки статии-анализи във вестниците „Марица“ и „Стандарт“.
 
В раздел „Архитектура“ кандидатите за приза са “АТЕХ“,  АРКОНТ-А“ и  Архитектурно дизайнерско студио.
 
В категория „Музика“ за наградата ще спорят Евгения Ралчева, Константин Добройков и Ивайло Михайлов. 
 
В раздел „Театър“ единствената номинация е за Държаен куклен театър – Пловдив за постановката на Веселка Кунчева „Дама пика“.
 
Претендентите в категория „Изобразително изкуство“ са Недко Итинов, Атанас Хранов и тандемът Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.
 
За приза в раздел „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ ще спорят Виолин Палейков, Нончо Нончев и Виктор Цонев.
 
Кандидати за наградата в област „Културно наследство и съхраняване на паметта“ са Андрей Андреев, Димитър Райчев и Елена Кривошиева.
 
За приза в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ ще се състезават Хор на пловдивските момчета „Стефка  Благоева“, Балетно студио „Буратино“ и Държавна опера – Пловдив.