местни избори
местни избори / БГНЕС
Сравнително вяло протича днешният ден за балотаж в Пазарджишко и това личи не само по избирателната пасивност на места, но и по това, че почти няма сигнали и жалби до общинските избирателни комисии (ОИК). За община Пазарджик към 12,30 часа тя е под 14 на сто и е най-ниската в региона.

От Общинската избирателна комисия обаче казват, че това не е рекорд и не е нещо необичайно. Наблюденията на дългогодишни служители в комисията сочат, че гласоподавателите в града се активизират следобед и в края на изборния ден.

И все пак сравнението с данни от предишни местни избори говори за по-осезаемо безразличие към вота днес. През 2011 година до 13,00 часа активността е била близо 23 на сто, през 2015-та – близо 22%.

По-нормална е обстановката в региона. В Ракитово избирателната активност достигна 29 на сто, малко над 23% е в Брацигово, с около процент повече е в Пещера, в Белово вече е 32 на сто, в Панагюрище – 25,61%, в Лесичово – над 34,6 на сто, в Стрелча – близо 30%.

Две жалби са постъпили до момента в ОИК-Пазарджик. В едната се твърди, че кметовете на пет села са пред секциите и агитират. Проверката обаче не е разкрила такова нарушение. Другата е за застъпници с невалидни удостоверения в селата Сарая и Алеко Константиново. Дадени са указания на секционните комисии за отстраняване на нарушението.

Сигнал е подаден и до ОИК-Пещера. В текста се казва, че кандидатка за кметица на село Радилово и съпругът й стоят пред вратата на изборна секция и смущават гласуването. От комисията се произнасят, че кандидатите за кметове нямат право да стоят в самите изборни помещения, а двамата съпрузи не са били вътре, така че жалбата е оставена без уважение.

Девет жалби пък са депозирани от предизборния щаб на един от претендентите за кметския пост в Ракитово. В част от сигналите се твърди, че другият кандидати и негови съмишленици агитират пред секции и заплашват избиратели, за да гласуват с конкретна бюлетина. В други се посочват редица пропуски и нередности в избирателни секции, които са отстранени снощи и в началото на изборния ден.

Прави впечатление, че са доста замените на членове на комисии с нови. Председателят на ОИК-Пазарджик адвокат Георги Добрев коментира, че това често се случва, особено на местен вот, който е значително по-тежък от всички останали – след първия тур мнозина се плашат и се отказват, без да си дават сметка, че работата на балотажа е далеч по-лесна. Новоназначените обаче не са преминали през обучението на ЦИК, довечера ще се разбере дали въпреки това са се справили с броенето и протоколите.