Вечер на гръцкия език организира Пловдивския университет
Вечер на гръцкия език организира Пловдивския университет / Международно дружество „Приятелите на Никос Казандзакис”

Сектор „Новогръцки език” към Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" организира Вечер на гръцкия език, съобщиха от висшето училище. Събитието ще се проведе от 17:00 часа на ул. „Дондуков-Корсаков” № 2.

Програмата предвижда литературно четене в оригинал и в превод по произведения на Йоргос Маркопулос, Илиас Кефалас и Йордан Йовков, откъс от театралната постановка „Одисей – диалози и монолози на завръщането в Итака”, базирана върху текста на трагедията „Одисей” от Никос Казандзакис и стихотворението „Итака” от Константинос Кавафис.

Ще бъдат наградени студентите от Пловдивския университет, участници в Дванадесетата международна театрална универсиада в Серес, Гърция. Предвижда се обявяване на резултатите от Седемнадесетия студентски конкурс по превод на новогръцка поезия и проза и награждаване на отличените студенти от Пловдивския университет. Награди ще получат също и студенти с високи постижения по новогръцки език.

Вечерта на гръцкия език ще завърши със студентска викторина „Познатият и непознатият Никос Казандзакис”, организирана в сътрудничество с Международното дружество „Приятелите на Никос Казандзакис”.