Вдигат слоеве от мозайката в Голямата базилика в Пловдив (СНИМКИ)
Вдигат слоеве от мозайката в Голямата базилика в Пловдив (СНИМКИ) / dariknews.bg/архив
Вдигат слоеве от мозайката в Голямата базилика в Пловдив
82089
Вдигат слоеве от мозайката в Голямата базилика в Пловдив
  • Вдигат слоеве от мозайката в Голямата базилика в Пловдив

Около 30% от мозайката разкрита в Голямата базилика в Пловдив вече е вдигната и изпратена за реставрация и консервация, след което ще бъде върната в обекта. Това заяви за Дарик радио художникът Дечко Дечев, който в момента работи на обекта. По думите му до зимата реставраторите и археолозите ще се постараят да вдигнат възможно най-голяма част от мозайката, а останалата част ще бъде покрита.

Той разказа още, че до момента е открито мозаечно пано, което е невиждано от съвременно око поне от 15-16 века. Археолозите са открили и частично запазен надпис, който ще помогне за по-точна датировка на базиликата. Самият надпис е на гръцки и се предполага, че на него е изписано името на епископ. „На него се чете се думата епископ и част от глагол, който означава „правя мозайки“, уточни Дечев.

До края на месеца се очаква окончателно да приключат и разкопките западната част от Форума на Филипопол пред Централна поща. Тепърва ще се решава, дали обектът ще бъде експониран самостоятелно или ще стане част от проекта на португалското студио Фора, което спечели конкурса за новата визия на площад „Централен“.Идеята им предвижда целият площад да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията.

Междувремнно стана ясно, че археологическите разкопки на Небет тепе ще започнат през 2016-та година. По думите на директора на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, в момента на обекта се извършва геодезично заснемане, което трябва да установи, в кои зони на тепето има запазени стени, за да бъдат разкрити.

Очаква се резултатите от заснемането да са готови до края на този месец, като в зависимост от тях, ще се направи план за последващи действия на обекта.