Община Ракитово
Община Ракитово / netinfo
След едногодишно прекъсване на традицията за връчване на литературната награда „Милош Зяпков“ през 2016 г., тази година на празника на Ракитово отново ще бъде връчен приз за принос в българската литература, съобщават от общината в града. За провеждането на конкурса от местната хазна ще бъдат предвидени 4000 лева. Проведена е и среща между кмета Костадин Холянов с брата на Зяпков - Костадин Зяпков и литературния критик Никола Иванов за уточняване на детайли.

Миналата година не бе обявен конкурс поради влошеното финансово състояние на общината и висящите делата в Международния арбитражен съд. След решаването на съдебния спор в полза на общината, договаряне на разсрочено плащане на съществуващите задължения и постепенно стабилизиране на финансите, в края на февруари 2017г. отново ще бъде подновена културната традиция.
Наградният фонд ще бъде разделен на една национална литературна награда за публикувана през предходната година книга или цялостно творчество, три награди за поезия, проза, хумор и сатира на ученици от Пазарджишка област и поощрителна награда за участници от община Ракитово.

Организатори на конкурса са местната администрация, Съюзът на българските писатели, Сдружението на писателите в Пазарджик и Образцово народно читалище „ Будилник 1898“ - Ракитово.