/ БТА
В Природонаучния музей в Пловдив е изложена реплика на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпи на луната през 1969 година. Това е част от проект на музея съвместно с посолството на САЩ у нас и е единствената реплика в Европа, каза директорът на музея Огнян Тодоров.

Той уточни, че костюмът ще остане в Пловдив четири месеца като гостуваща изложба, което Тодоров определи като едно от нещата, които дават на музея надежда и перспектива да продължава да се развива в това направление. Той подчерта, че през уикенда костюмът е предизвикал голямо любопитство и желание у децата да се снимат с него.

БТА

Яна Георгиева, уредник на зала "Планетариум" в музея уточни, че репликата е част от проект за изработването на 15 автентични реплики на оригиналния костюм. Те са изработени през 2019 година по повод 50-годишнината от кацането на луната и стъпването на Нийл Армстронг на лунната повърхност.

Репликите са предоставени на Националния музей на САЩ по аеронавтика, като същата година са обикаляли Америка, изложени на различни бейзболни игрища. Костюмът, който е в Пловдив, по думите на Георгиева, е бил изложен на бейзболното игрище в Ню Йорк "Янки Стейдиъм", а в България идва от Букурещ. Костюмът е направен чрез 3D сканиране на оригиналния костюм, като всяка част и гънка са в абсолютно реални размери, в това число и килограмите - тежи 90 кг, толкова, колкото е тежал костюмът на Нийл Армстронг.

БТА

След Пловдив костюмът заминава за Виена, каза още уредникът на музея. Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на американското посолство за възможността пловдивчани и гостите на града да се докоснат до историята на астронавтиката.

Природонаучният музей в Пловдив отдавна е надхвърлил рамките на държавата ни в своето развитие, добави заместник-кметът по култура Пламен Панов.

БТА

Според него актът на поставяне на този костюм днес говори за едно силно европейско и международно измерение, защото той е поставен тук благодарение на Международния астрономически съюз, който работи заедно с американското посолство. Панов уточни, че Съюзът е организацията, която кръщава всички планетарни тела, звезди и обединява цялата научна общност, когато се говори за астрономия. 
БТА