Увеличават се кражбите в Смолянско
Увеличават се кражбите в Смолянско / снимка: dariknews.bg

Престъпленията против собствеността домининират сред всички останали престъпления в Смолянска област, отчитат от Областната дирекция на МВР. Най-голям дял заемат кражбите, които бележат ръст от 42 процента, а измамите на територията на областта са се увеличили с 34 процента.
Отбелязва се тенденция към намаляване на престъпленията и по-висока разкриваемост от началото на годината. Регистрираните престъпления са с 80 по-малко в сравнение със същия период на 2013-та, показва статистиката.
365 престъпления са регистрирани на 100 000 от населението в областта. На територията на районните управления в Смолян, Мадан, Златоград и Чепеларе има по-ниска престъпност, но в Девин има ръст от 20 процента.
Разкриваемостта от престъпленията в Смолянско е 49.05 процента, при средно ниво за страната от 35.8 процента. Преди година разкриваемостта в родопския район е била 42.13 процента. Тези резултати нареждат в момента смолянската дирекция на шесто място в страната.
Броят и характерът на разкритите икономически престъпления се запазва, като водещи остават престъпленията в горското стопанство, свързани с незаконен добив на дърва. Не са регистрирани случаи на организирана престъпна дейност, контрабанда на наркотици и пране на пари.
За по-голяма прозрачност в работата на полицията, на интернет страниците на всички областни дирекции, е обособена секция, където на всеки шест месеца ще се публикува информация за актуалното състояние на престъпността в Областната дирекция, както и по районни управления. В тази връзка, с цел планиране, организиране и осъществяване на съответните мероприятия се изготвя карта на престъпността, основана на данните за концентрация на престъпната дейност – местата и часовете от денонощието, където най - често се осъществяват престъпления и нарушения на обществения ред.