/ ThinkStock/Getty Images
Четиримата задържани за обира в Роженския манастир от септември 2018-та получиха условни присъди, наложени от магистрати в Районен съд-Пловдив. Организатор на групата е 44-годишният Стефан Матеев, а извършители са 21-годишният Юксел Митев и двама непълнолетни братя.
 
Задържаните за нападението в Роженския манастир остават зад решетките

Всички са признати за виновни, а наложените им наказания са по одобрено от съда споразумение между прокуратурите в Пловдив и Сандански. Припомням, че благоевградската прокуратура си направи отвод и затова делото беше прехвърлено в града под тепетата.
 
Дръзко нападение: Маскирани нахлуха в Роженския манастир, завързаха свещеника

На 18 септември 2018 г. Матеев отнел мобилния телефон на свещеника, нападнал го и залепил ръцете и устата му с тиксо. Мъжът направил отвор в стената на църквата, за да проникне в манастира. Освен това имал в себе си и огнестрелно оръжие. 
 
Обирджиите в Роженския манастир търсели прочутия откуп за мис Стоун

За тези престъпления Матеев получава три години затвор с изпитателен срок от пет години и глоба от 3 000 лева. Такава е и условната присъда на съучастника му Юксел, но без паричната глоба. Условните присъди на двамата непътлнолетни са по една година зад решетките с три години изпитателен срок.
 
Определението на Районен съд-Пловдив е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.