/ Община Пловдив
Пловдивският общински съвет взе решение да учреди общинско дружество „Екобус“.

Това стана на сесия, на която предложението бе подкрепено от 36 съветници, деветима се въздържаха. Намерението е дейността на дружеството да започне с оперирането на две нови линии с електрически автобуси, обслужващи предимно ученици.

Връчиха наградите „Пловдив“ за 2022 година

Общинският съвет одобри начален  капитал от 100 хиляди лева и терен в район "Тракия", където от предприятието ще поставят зарядни станции, ще има място за автобусите и за помещения за техническата им поддръжка.

След конкурс за управител на дружеството бе избран Илко Търпов. Въвеждането на превозни средства с нулеви вредни емисии е принос към подобряването на жизнената среда и ще има пряко въздействие върху общественото здраве, отбелязаха от общината.

От там допълниха, че участието на община Пловдив във внедряването на мерки за смекчаване на промените в климата ще разкрие нови възможности за участие в други проекти с европейско финансиране.

Общинските съветници утвърдиха и допълнителни споразумения по договорите за обществения превоз по транспортната схема в Пловдив, касаещи индексацията на цените.

Средното увеличение е с близо 11 процента, или с около 20 стотинки за километър пробег. 
БТА