/ БТА
Със спектакъл под мотото „Бъдещето е в нашите ръце“ тази вечер връчиха наградите „Пловдив“ за 2022 г. Със специалната награда за постижения и цялостен принос бе удостоен Кръстю Кръстев - директор и главен художествен ръководител на Драматичния театър в областния град от 2010 г.  Церемонията се състоя в Държавния куклен театър, който през 2022-ра чества 75 години от създаването си. За първи път в историята на наградите церемонията бе излъчвана на видеоекран, поставен в откритото пространство до Римския стадион. 

Гостите се включиха в благотворителна кауза на Кукления  театър, като донесоха детска книжка, която оставиха в „Къщичката за книги" във фоайето на театъра. Събраните книги ще бъдат дарени на Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги".

С богата програма бяха връчени наградите в останалите 12 раздела, от които за „Журналистика в сферата на културата“ отличието получи Антон Баев за "Начо On My Mind" - документални записки от интервюта с Атанас Кръстев (Начо Културата). Красимир Димовски получи приза в раздела „Художествена литература и хуманитаристика“ за книгата „Момичето, което предсказваше миналото. 13 невръстни разказа". За „Художествен превод“ отличието бе връчено на Здравка Петрова за превода от руски език на книгата „Записки на блокадния човек" от Лидия Гинзбург.

В раздела „Музика“ бронзовият трон отиде за Къща за музикални вълшебства „Дивизи" - за „Приказки в оркестъра". Наградата „Пловдив“ за 2022 г. в раздела „Театър“ печели екипът на спектакъла „Коприна" на  Драматичния  театър „Н.О. Масалитинов" - Пловдив. Екипът на спектакъла „Бомбето" от Държавния куклен театър в Пловдив стана носител на наградата в раздела „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.  В сферата „Изобразително изкуство“ бяха отличени Силвия Митовска и Петър Белев - за съвместната им изложба „Persona". В категорията „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ годишната награда на Пловдив получи БНТ-Пловдив - за документалната поредица „Открий  Пловдив".

Общо 54 предложения бяха внесени за удостояване с „Награда "Пловдив" за събития и културни факти, реализирани през предходната 2021 г. в 12-те категории. 

Престижната награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Началото е поставено през 1969 година . Победителите получават статуетка, диплом и 2000 лева.

Община Пловдив организира шествие и концерти на 24 май

За цялостен принос паричната премия е в размер на 10 000 лева.

Статуетката, изобразяваща трон, е изработена от бронз; автор е Димчо Павлов (1944-1996). През 2020 г. бе създадена Почетна книга, в която са вписани имената на всички носители на наградата от нейното учредяване.
БТА