/ БТА
Община Пловдив организира честването на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с грандиозно шествие и множество концерти, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Тържествата в Пловдив ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители от училищата в града.

Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" от 8:30 часа. Час по-късно, в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена тържествена литургия, водена от Пловдивският митрополит Николай. 

В 9:30 часа на пл. "11 май", пред ХГ "Св. св. Кирил и Методий" и паметника на братята просветители ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен. 

Веднага след това официалните лица, ученици и граждани ще се отправят към ул. "Райко Даскалов" и ще преминат с шествие по пешеходната улица. Начело на колоната ще бъдат Мажоретният състав при Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", Духов оркестър "Пловдив" и знаменна група от ХГ "Св. св. Кирил и Методий", носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. 

На няколко места на Главната улица на Пловдив ще бъдат изнесени концерти. Пред сградата на БНБ за пловдивчани и гостите на града ще свирят духов оркестър към Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) "Добрин Петков" и Център за подкрепа за личностно развитие - общински детски комплекс (ЦПЛР - ОДК) в Пловдив.

На площад "Римски стадион" ще започне вторият концерт от програмата - на представителния духов оркестър на ВВС. На стълбите на "Каменица" тържествен празничен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове към НУМТИ "Добрин Петков", хорове към ЦПЛР - ОДК - Пловдив, Камерен хор "Иван Спасов", Дамски хор "Тримонциум", Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев", Детска вокална формация "Омайниче", Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева". Концертът е под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.
БТА