Творците искат промяна в културния календар
Творците искат промяна в културния календар / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Снежана Фурнаджиева за културния календар
80819
Снежана Фурнаджиева за културния календар
  • Снежана Фурнаджиева за културния календар

Творческите гилдии се обявиха против критериите за оценка на събитията в новия културен календар на Пловдив и настояват за промяна в общинската наредба, която определя регламента за включването на проекти през 2016 година.

Над 60 творци от различни организации и представители на  Обществения съвет по култура вече внесоха подписка до кмета на Пловдив Иван Тотев, неговият заместник по културата  Стефан Стоянов и председателят на Общинския съвет Илко Николов.

Според инициаторите в сегашните критерии се акцентира най-вече на финансовия ресурс, осигурен от изпълнителите на проектите и рекламната кампания на предложените  събития, а  това подценява значимостта и качеството на културния продукт, които се пренебрегват и носят значително по-малко точки.

В цял свят и през вековете културата винаги е била финансирана и  спонсорирана, а сега ние изведнъж трябва да произвеждаме нещо, от което да се финансираме, за да осигурим съфинансиране на нашия продукт, заяви пред Дарик председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

По думите й, изкуството има особена духовна стойност, която не може да се измерва в пари, реклами и не трябва да се превръща в улична масовка. Тя е категорична, че подмяната на културни ценности не трябва да засяга Пловдив чрез дискриминирането на доказалите се през годините творци.

Предстои още представители на творческите гилдии да се включат към подписката срещу критериите в Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата у включването им в календара на културните събития на община Пловдив.