Със слаба избирателна активност започна балотажът в Пловдив
Със слаба избирателна активност започна балотажът в Пловдив / снимка: Дарик радио Пловдив

3,78 % е избирателната активност в Пловдив и към 10 часа са гласували 10 838 човека. Избирателната активност днес е по-слаба от първия тур на местните избори, когато до същия час вече бяха гласували 5,06 % или 14 573 от имащите право на глас. От ОИК очакват засилване на активността на избирателите след 17 часа.

По райони в процентно съотношение най-слаба е избирателната активност в "Източен", където 2,7 % или малко над 1200 човека са гласували до момента. В "Централен", "Северен" и "Южен" избирателната активност засега е най-висока със съответно 4,2 %, 4,01 % и 4,1 %. В "Западен" и "Тракия" активността на избирателите е малко под 4 %.

До момента има 1 жалба, постъпила в ОИК-Пловдив, която касае присъствие на повече от един представител на една и съща партия. Проблемът е своевременно отстранен. Има и съвсем малък брой замени в секционните избирателни комисии - едва 30. На първия тур тези замени бяха 300.

Изборният ден в Пловдив започна нормално във всички 467 секции.  286 869 избиратели могат да упражнят правото си на глас на балотажа с бюлетини за управлението на общината и районни кметове. Вторият тур на местните избори за кмет  на Пловдив е между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт.

В административните райони на града един срещу друг се изправят 12 кандидати за районни кметове от двете политически сили на основните опоненти, като  изключение прави само район Централен, където за втори мандат се бори досегашният кмет. Застъпниците са само от 3 партии и значително по-малко миналия тур, когато надвърлиха 4 000.

Най-много избиратели има в  район Южен“ (62 705), а най- малко - в Западен“ (30 623). В  “Централен“ избирателите са 62 205, в „Тракия“ има 45 691 имащи право на глас. В район „Източен“ броят им е 44 293, а в „Северен“ – 41 292. За първи път в Пловдив ще могат да гласуват 51 души навършили пълнолетие.

Двама районни прокурори ще проверяват за изборни нарушения, сигналите могат да се подават на място в районната прокуратура или по интернет на адрес rprok@plv.prb.bg.

Алкохолът в Пловдив днес е забранен, но гостите на единствената сватба в града под тепетата ще се почерпят в по-късните часове на деня. Изборният ден започна в 6 и приключва в 19 часа.