„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде отново очарова пловдивчани
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде отново очарова пловдивчани / dariknews.bg

Една от най-животоутвърждаващите ленти на български режисьори ще бъде прожектирана довечера от 21.15 часа в Летния театър в рамките на кинофорума „Филмови нощи във Филипополис". Копродукцията на България, Германия, Словения и Унгария „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев е по едноименния роман на писателя Илия Троянов. Плеядата от актьорски звезди включва Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Анна Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Павел Поппандов, Васил Василев-Зуека и др. Композитор на филма е Стефан Вълдобрев, който участва и като актьор в ленатата.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" разказва за драмата на българско семейство, което заради тоталитарния режим е принудено нелегално да емигрира в чужбина, но няколко години по-късно при тежка катастрофа съпругът и съпругата загиват, а синът им Алекс губи памет за най-близките си хора. Решен да го върне в България, дядото на младия мъж - царят на таблата Бай Дан, поема към Германия. Задачата да върне внука си към живота се оказва трудна, но Бай Дан със завидна обич и характер успява да преведе Алекс през много от живописните кътчета на Средна и Източна Европа. Дядо и внук пътуват на двуместно колело, като неизменна част от минималния им багаж е ключът към съдбата и късмета на Алекс - играта на табла.

С леко горчиво чувство за хумор режисьорът разказва една история за човешкия дух, вяра и оптимизъм, която с великолепния си финал ни припомня най-голямото чудо на света - любовта.

От 23.30 часа зрителите ще могат да гледат германския филм „Храна за душата" на режисьора Фатих Акин.