/ Община Карлово
В родния град на Левски - Карлово, на митинг-поклонение стотици жители и гости на града сведоха глава пред паметта на Апостола.

Община Карлово

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов отправи слово към гражданите по повод 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски:

Община Карлово

„Тук, до паметника на Васил Левски, ние сме с две чувства, които винаги се борят в нас на 18 и 19 февруари - чувството на светла тъга по изгубения най-свиден син на Карлово и на България и чувството на дълбоко преклонение пред саможертвата, моралната чистота на Апостола и неговото дело.

Парламентът: Васил Левски е непреходният обединител на нацията

Делото, което позволи едно десетилетие след геройската му гибел и мъченическа смърт, българското племе след повече от пет века робство да се изправи и да поиска свободата си… Ще кажа думите, които мнозина от нас мислим: Прости ни, Апостоле, защото не можем да бъдем на твоята висота.

Община Карлово

Прости ни, Апостоле, защото не можем да бъдем толкова чисти, целеустремени и жертвоготовни. Но ще се опитваме и се надявам да дадем сила на нашите братя и сестри от цяла България - да бъдат истински родолюбци и много смели по отношение на Родината. Да бъде вечна паметта за Апостола и за това, което той ни остави! Да бъде вечен неговият пример! Да живее България!“
 
Борисов отдаде почит на Апостола на свободата (СНИМКИ/ВИДЕО)

С тези встъпителни думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри на 18 февруари възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Апостола на българската свобода.

Община Карлово

В подножието на неговия паметник застанаха председателят на парламентарната Комисия по отбрана генерал Константин Попов, народни представители, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Деян Дешков, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, общински съветници, представители на културни и просветни институции, стотици граждани. Официално слово за живота и делото на Апостола произнесе Дани Каназирева. Всички с падане на колене почетоха паметта на най-великия българин. Заря освети небето над Карлово.
 
Община Карлово


Възпоменателният спектакъл „По дирите на сребърниците“ на СУ „Васил Левски“ препълни залата на НЧ „Васил Левски - 1861 г.“. За втора поредна година в образа на Апостола се превъплъти Иван Лазаров, пресъздал героя по свой собствен начин.

Директорът на училището Мариана Манчева поздрави и благодари на всички участници в спектакъла. Наградата на Карловския комитет „Васил Левски“ бе връчена на дванайсетокласничката Снежана Славкова от директора на Национален музей „В. Левски“ - Дора Чаушева.
 
Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски (ВИДЕО)

С Архиерейска света литургия в храма „Света Богородица“ започна един от най-черните дни на България - 19 февруари.
Панихида в памет на Апостола отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений - Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.

Община Карлово

На възпоменателния митинг-поклонение, събрал стотици хора на площад „Васил Левски“, бяха положени Грилянд на славата, венци и цветя. Абитуриентката Снежана Славкова, носител на първа награда за есе в традиционния конкурс на СУ „В.Левски“, трогна до сълзи присъстващите с думите си за Апостола.
 
Община Карлово


Възпоменателното отбелязване на 147 години от гибелта на Апостола завърши с обявяване на наградените от международния студентски конкурс за есе „Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето“.