Стефан Данаилов в Пловдив за откриването на 17-ата „Сцена”
Стефан Данаилов в Пловдив за откриването на 17-ата „Сцена” / netinfo

Стефан Данаилов ще даде старт на 17-тото издание на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” тази вечер от 19 часа в залата на Дома на културата „Борис Христов”. Театралният празник тръгва подобаващо – с дългоочакваната премиера на „Възвишение”. Представлението на Пловдивския драматичен театър е по едноименния роман на Милен Русков. Режисьор е Иван Добчев, музиката е на Асен Аврамов, сценографията – на Ивайло Николов, костюмите са на Ива Гикова.

Ролите изпълняват Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева.

23 са представленията в основната програма на фестивала. Ще видим всички спектакли носители на награди Аскеер и Икар през миналия сезон.

Наред с „Възвишение” премиера ще има и копродукцията на Хасковския и Сатиричния театри „Речта на селския крал” – моноспектакъл на Диян Мачев по текст на Румен Леонидов.

Ще има и три международни участия – на Киевския академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър, на Малко театро-Будапеща и на Театрална къща-Прага.

 

В съпътстващата програма, която ще върви на сцената пред театъра и на пиратския кораб до Общината, ще вървят демонстрации на театрален грим от ученици в Националната гимназия за екранни и сценични изкуства, ревюта на ренесансови костюми. В двора на театъра ще се играе спектакълът на Пловдивския драматичен театър „Ла” с участието на Рашко Младенов и Константин Цеков. В галерия „Тракарт”  ще се случи пърформънсът на Ида Даниел „Да изядеш ябълката”. Валентин Танев ще води тридневен уъркшоп на тема „Театралната импровизация”.