Над 5 хиляди пловдивчани и гости на града посетиха през почивните дни първия празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“. Очаква се интересното събитие да стане традиционна проява, като част от утвърдения вече фестивал „Дефиле на младото вино“. То има за цел да популяризира българското вино и кухня и да развива винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия.
Официалното откриване препълнени Римски стадион, където в петък вечерта се проведе фолклорния спектакъл „Пролетно вино”. След церемония на площада пред църквата „Света Богородица“ в събота по обяд, започнаха и дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори. Хората се отправиха към сърцето на най-стария жив град в Европа.
Вечерта бяха връчени отличията за „Най-умело съчетание на вино и храна”. Първа награда получи комбинацията между пъдпъдъчи яйца по панагюрски, поширани в червено вино с биволско мляко, глазирано с мед, поднесена с мавруд.
В продължение на 16 часа посетителите имаха възможност да дегустират най-новата продукция на 12 винарски изби в 6 ресторанта. Организирана бе и атрактивна програма участието на танцов ансамбъл „Тракия“ В мероприятието се включиха доброволци от Университета по хранителни технологии и ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив.
Новите участници във „Вино и гурме в Стария Пловдив“ вече направиха заявки за седмото издание на „Дефиле на младото вино” през ноември.