Станишев: Оставка на кабинета след вота и избори през юли
Станишев: Оставка на кабинета след вота и избори през юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Честната позиция е изборите да са незабавно, заяви председателят на БСП Сергей Станишев в изказването си пред Националния съвет на партията. На пленума присъства и премиерът Пламен Орешарски.

"Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката, веднага след преодоляване на вота на недоверие", заяви Станишев.

Предсрочни избори през юли и до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната, смята Станишев.

"Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да постигнат резултати, за да има промяна. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили предсрочни избори през юли, до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. Възможно е и спешно да се приемат промени в срокове и законодателство, за да се отпуши тази възможност", добави Сергей Станишев.

След като нашият партньор от ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за управлението на правителството, каза още лидерът на БСП.

Пред пленума Станишев призна, че не е очаквал от Движението точно този ход - да излязат с присъда на кабинета „Орешарски". Въпреки това лидерът на БСП предупреди, че никой няма да размахва пръст на БСП, защото социалистите имат всичко основания да имат самочувствие, а само със самочувствие могат да постигнат успех. Станишев се върна назад, а именно към кампанията и евроизборите, които БСП загуби. Той призна, че изборите за ЕП са били тест за БСП и тя се е представила зле. Определи загубата като болезнена, но допълни, че е вложил сърце и душа в изминалата кампания. След това поиска от пленума да му даде доверието отново да бъде начело на партията в предстоящата кампания и предстоящия вот:

„За съжаление в БСП искането на оставки се превърне не в търсене на решение, а в прехвърляне на отговорност. Аз обаче, нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка и да се крие зад моя гръб. Нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа, в това число на всеки един от цялата партия. За това днес искам да получа отговор от Националния съвет - имам ли доверие и мандат да организирам предстоящите избори с всички необходими промени и действия, искам ясно произнасяне на пленума".

Останалата част от пленума ще бъде закрит за медиите. На нея социалистите трябва да обсъдят подробно изборите и действията си оттук нататък. На пленума присъстват премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета, но никой от тях не пожела да коментира ситуацията преди започването на пленума.

Прочетете цялото изказване на Станишев