СРС-та и тайни агенти срещу търговците на гласове иска Апелативният прокурор
СРС-та и тайни агенти срещу търговците на гласове иска Апелативният прокурор / Снимка на Даниела Ковачева
По-сурови санкции за доказана търговия с изборни гласове поиска от политиците апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов по време на днешната дискусия „Да спасим почтеността на изборния процес”, организирана от НДСВ и фондация “Фридрих Науман”.

Според Димов е необходимо дори при минимална присъда за купуване на гласове осъдените да излизат моментално от властта, а не, както сега, да си остават общински съветници. Наложителна е и промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, която да дава възможност на разследващите сигнали за изборни нарушения да следят разговорите на уличените в нарушението, както и да ги провокират чрез поставени агенти под прикритие, каза още апелативният прокурор. Сега получаваме много сигнали, но хората се страхуват да свидетелстват, обясни Росен Димов. Нищожен процент досъдебни производства, образувани по обвинение в купуване на гласове, влизат в съда и приключват с минимална глоба и обществено порицание, обясни той.

Повечето от присъстващите на срещата магистрати, депутати и общински съветници от различни партии, се обединиха около тезата, че в България е необходимо въвеждането на задължително гласуване, а финансирането на партиите трябва да стане прозрачно и да се регулира от законодателството.