Случаите на чревни инфекции се увеличават
Случаите на чревни инфекции се увеличават / dariknews.bg/ архив

Ръст на случаите на чревните инфекции се наблюдава в Пловдив и областта за последната седмица, информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

За периода 18-24 юни, чревно-инфектираните в областта са 57, като конкретно за Пловдив са регистрирани 32 от случаите. За съпоставка, предходната седмица случаите на чревни инфекции са 37, от които 12 засягат пловдивчани.

Сред най-честите причини за възникването на чревни инфекции са пиене на вода от съмнителни водоизточници, недобре измити плодове и зеленчуци, както и консумация на неправилно съхранявани хранителни продукти или такива с изтекъл срок на годност, информират от РЗИ.

Междувременно от инспекцията констатират спад на ухапаните от кърлеж. През изминалите 7 дни случаите са 8, а седмица преди това полазените са 19.

Лекарите апелират, при евентуално ухапване от кърлеж, незабавно да се потърси лекарска помощ в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, която има 24-часов спешен прием.

Най-често усложненията настъпват, защото хората сами вадят кърлежите от тялото си или неглижират специфичните симптоми, уточняват от здравното заведение.