/ iStock/Getty Images
Ваксинацията в Пловдив и областта не върви добре, тъй като само 1000 дози на ден се поставят в цялата област, категорични са от РЗИ. Въпреки това, ваксини не се изхвърлят, уверяват оттам.

За сравнение-през месец май поставяните дози са били над 4000 на ден. Спадът на желаещите за ваксинация се дължи на отпускарския сезон, смятат здравните експерти.

До момента процентът на ваксинирани в областта е едва 15.5 %. Положителен е фактът, че ваксинираните медици вече са 48%.

Слаб е интересът за имунизация и на деца, въпреки заявките за ваксиниране на гимназисти.

Подобно е положението и при педагогическия персонал-от тях са ваксинирани под 20%, в социалните заведения те са 23%. Като цяло имунизираното възрастно население над 65 години в областта е едва 27%.

„Зелен коридор“ за имунизация на спортистите в Пловдив

Три ваксинационни центъра работят и в събота и неделя, ваксини има, допълват още от РЗИ.

За ваксините, за които няма интерес-Moderna и AstraZeneca, е направен график, който е публикуван на страницата на Здравната инспекция.

181 са новодиагностицираните случаи на COVID-19 на територията на Пловдивска област за 17 август. На домашно лечение са поставени 162 души, хоспитализирани са 19.

Сред новодиагностицираните са общопрактикуващ лекар от Пловдив и рехабилитатор, също от Пловдив.

Починали, вследствие на COVID-19, са 3 души, всички с придружаващи заболявания. 

14-дневната заболеваемост е 157 на 100 000. Към момента в болница се лекуват 159 души-139 са на терапевтично лечение, 20 от пациентите са на интензивно лечение като 12 от тях са интубирани.
Информационна агенция Фокус