Ситуацията с разпространението на COVID-19 в Пловдивска област се влошава.

Към днешна дата 14-дневната заболеваемост в областта е 565 на 100 000 души. Активните случаи са 4061, каза областният управител Ангел Стоев преди началото на Областния кризисен щаб.

В момента се наблюдава лек спад на хоспитализираните  - 16,2 на сто, но въпреки това определи ситуацията като сериозна. Една от причините е, че в момента немалка част от заразените са ученици, които го прекарват сравнително леко и не се нуждаят от болнично лечение, допълни Стоев, като изрази притеснение, че разпространението на заболяването е наложило затваряне на училища.

Обсъждат COVID обстановката в Пловдивско

Към днешна дата в болничните заведения в областта има разкрити 899 легла, само 183 са свободни. В момента се обсъжда нуждата от разкриване на нови, интензивното лечение и възможността от разкриване на ковидзони в общините, тъй като засега, освен в Пловдив, такава зона има само в Раковски.

Директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов подчерта, че предприетите мерки дават вече резултати с ръст на ваксинираните. По думите му, и днес има опашки в Пловдив за ваксинация, ще бъде възобновена работата на мобилните имунизационни екипи.
БТА