Син език и по дивите кози в Смолянско?
Син език и по дивите кози в Смолянско? / balkani.org

В Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян е получен сигнал от горски служители за агонизираща дива коза. В съобщението е посочено, че животното се намира в района на местността “Св. Пантелеймон”.

На мястото експертите от „Група за бързо реагиране“ са намерили дивото животно във видимо неадекватно състояние. Според специалистите е възможно дивата коза да е болна от „син език“. Незабавно е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ.

В екоинспекцията е получен и сигнал за намерена мъртва дива коза в околността на смолянското село Мугла. Според специалисти тя е умряла от заболяването „син език“. Трупът на животното е изпратен в специализиран екарисаж.

Преди няколко дни бе съобщено за близо 100 муфлони в Кърджалийско, също умрели от болестта "син език".

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е защитена от закона, тъй като числеността ѝ е крайно ниска. Защитен вид от 2007 г.. 60 % от популацията обитава НП "Пирин","Централен Балкан" и "Рила", ПП "Рилски манастир" и резервати в Западни Родопи. Включена в Червената книга на България (1985) като застрашен вид.