Асеновград протест
Асеновград протест / БГНЕС, архив
Хората от Асеновград спират протестите за две седмици, но искат видими резултати от мерките на управляващите
протестиращите от Асеновград
94218
протестиращите от Асеновград
  • протестиращите от Асеновград
Вицепремиерът Валери Симеонов взе участие в кръгла маса в Асеновград, организирана от кмета Емил Караиванов. Той направи отчет за свършеното до момента от държавата след случилото се преди две седмици, когато роми нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в Асеновград в района на язовир „40-те извора“. На срещата присъстваха и представители на протестиращите.
 
Заместникът на Бойко Борисов обясни, че полицейското присъствие в ромския квартал в Асеновград е засилено и са предприети спешни мерки спрямо незаконно пребиваващите лица. Валери Симеонов каза още, че до момента са установени единадесет такива, както и 17 незаконни постройки, за чието премахване вече се предприети действия. До момента в квартала са установени 843 лица без адресна регистрация.
 
Междувременно директорът на пловдивската полиция комисар Атанас Илков по време на кръглата маса заяви, че действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград продължават. Той уточни, че до момента 9 от нападателите са с наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а двама са пуснати под парична гаранция.

Притесненията, изразени от представителите на Инициативния комитет, са за продължаващи заплахи от граждани от ромски произход към работещи близо до квартал „Лозница“,  тенденция на преселване на роми от съседни общини към Асеновград, размера на социалните помощи, стимулиращи преселването на хора без адресни регистрации, както и неясното финансиране за скъпоплатени юристи, защитаващи арестуваните за побоя 11 лица.

Поети са и допълнителни ангажименти за осигуряване на постоянна охрана на спортуващите в язовир „40-те извора“ деца и започване на работа по откриването на полицейски участък в квартал „Лозница“. След разговор с вицепремиера директорът на Напоителни системи Снежина Динева издаде забрана за къпането в язовир „40-те извора“, като в рамките на 24 часа ще бъдат поставени указателни табели. 

След днешните срещи с представителите на властта, хората от Асеновград се съгласиха да спрат протестите за две седмици, но искат видими резултати от мерките на управляващите.

Чуйте какво казаха още родители на пострадалите гребци и участници в досегашните протестни действия.