/ netinfo
Местната власт в Пазарджик не полага достатъчно грижи за стопанисването на общинското имущество.

Това се твърди в сигнал до прокуратурата, внесен от Антикорупционния фонд. В текста се казва, че дружеството, свързано с Гинка Върбакова „Риал Стейтс“ не е изпълнило задължението по договора си с Община Пазарджик за изграждане на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елшица и Сбор.

Пазарджишка фирма изгражда соларен парк в село Априлци

Компанията е трябвало да въведе в експлоатация мощностите до началото на 2013 г. От Търговския регистър е видно, че компанията не е реализирала и по-голямата част от договорената инвестиция в размер на 400 млн. лв.

Община Пазарджик обаче до момента пропуска да си поиска неустойката в размер на 1 милион евро, пишат от Антикорупционния фонд. Преди 10 години срещу 500 000 лева и конкурс Община Пазарджик продава на “Риал Стейтс” близо 2000 декара.

Договорът е сключен на 4 юли 2008 г. като компанията се ангажира да разкрие най-малко 52 работни места, но до 2012-та във фотоволтаичния парк са работели само двама души. Към момента са изпълнени едва 2,45 MW, а лицензията е прекратена.

От Община Пазарджик засега се въздържаха от коментар. Началникът на кабинета на кмета Ива Забуртова каза за Дарик, че в момента се подготвя становище, което ще бъде изпратено до медиите.